Daugavas krasts pie Staburaga, 1964

Vieta: Staburaga pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Daugava, upe, Upes, Latvija, Klintis, Staburags (Latvija), Staburags (Jaunjelgavas novads, Latvija)

Anotācija: Fotogrāfija uzņemta 1964. gada augustā. Staburags ir 19,5 metrus augsta un 60 m plata avotkaļķu klints, kuru gadu tūkstošos izveidojis avots Daugavas ielejas kreisā krasta dolomītu kraujas malā. Tā šūnakmens rags veidojās arvien lielāks, ik pēc 300 gadiem no sava smaguma lūza nost un auga atkal no jauna. Klints kupri pavasarī greznoja baltas anemones un Alpu kreimules, un no šā dabas brīnuma dzīlēm izlauzās ledusauksts ūdens, kas apaudzēja sūnu ar cietu čaulu. Par nožēlu jāteic, ka Staburags bija vienīgā vieta Latvijā, kur auga Alpu kreimules. Šis augs ir agrīnā pēcledus laikmeta relikta suga. Pie Pļaviņām Daugavu šķērsoja Grūbes krāce jeb Pļaviņu rumba. Nedaudz lejpus krācei, pie Lorelejas jeb Nāras klints mutuļoja Velna atvars, ko plostnieki uzskatīja par dziļāko vietu Daugavā. No 1961. līdz 1965. gadam gandrīz katra Latvijas ģimene devās atvadīties no Staburaga. Latvijas teiksmainākās ainavas — Kokneses kanjona applūdināšana tika pabeigta 1966. gadā. Zem ūdens palika veselas pilsdrupas, pilskalni un krāces, Pērses ūdenskritums, Liepavots un pats Staburags.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Aira Vilka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Jānis Ivars Padedzis 2011. gada 26. februāris, 08:31:15

šo vietu arī meklējat pie Oliņkalna.Nevaru saprast,vai negatīvs apgriezsts?Atkal neredzu lielāku!

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.