Kurzemes Bruņniecības nams , [191-?]

Vieta: Jelgava

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Upes, Latvija, Sabiedriskās ēkas, Jelgava (Latvija), Driksa, upe (Latvija), Kurzemes bruņniecības nams (Jelgava, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Das Ritterhaus zu Mitau

Anotācija: Ēka nojaukta pirms Otrā pasaules kara. Tās vietā 1939.gadā uzcelta Jelgavas viesnīca. Laikā, kad šeit atradās II jelgavas valsts ģimnāzija, šajā ēkā atradās skolotāja Jāņa Grestes ķīmijas kabinets. Viņa rīcībā bija nodotas vairākas telpas, tai skaitā bruņinieku bijusī ēdamzāle ar G.Eginka veidotajiem vapeņiem pie sienām. Ēkas augšējā stāvā (gala logi) bija Jāņa Grestes dzīvoklis
Kurzemes bruņniecības nams ir celts no 1803. līdz 1805.gadam vietā, kur iepriekš atradies Ģildes nams. Sākotnēji tā bija viena no lielākajām ēkām Jelgavā - divos stāvos ar augstu jumtu, taču samērā drīz - 1832. gadā - tā tomēr izrādījās par mazu, tādēļ to no 1837. līdz 1838. gadam pārbūvēja pēc Emīla Jūliusa Augusta Štrausa (Strauss) projekta. Tagad fasādi rotāja korintiskā stila kolonnas un klasisks meandra ornaments. 1841. gadā mākslinieks Johans Frīdrihs Vēnerts (Wernert) apgleznoja bruņinieku zāli, ēdamistabu, kāpņu telpas un citas vietas vēlīnā ampīra stilā. Bruņniecības nama pirmajā stāvā atradās kanceleja, otrajā - reprezentācijas telpas, acīm redzot - arī dzeltenais salons. Neatkarīgās Latvijas periodā namu atdeva Otrajai Jelgavas valsts ģimnāzijai. Ēka gājusi bojā Otrā pasaules kara laikā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 414 Jelgava

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Laima Ozoliņa 2011. gada 25. februāris, 12:32:18

Ēka nojaukta pirms Otrā pasaules kara. Tās vietā 1939.gadā uzcelta Jelgavas viesnīca. Laikā, kad šeit atradās II jelgavas valsts ģimnāzija, šajā ēkā atradās skolotāja Jāņa Grestes ķīmijas kabinets. Viņa rīcībā bija nodotas vairākas telpas, tai skaitā bruņinieku bijusī ēdamzāle ar G.Eginka veidotajiem vapeņiem pie sienām. Ēkas augšējā stāvā (gala logi) bija Jāņa Grestes dzīvoklis.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.