Pļaviņas. Dzelzceļa stacija, [193-]

Vieta: Pļaviņu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Pilsētas, Pļaviņas (Pļaviņu novads, Latvija), Latvija, Dzelzceļa stacijas

Anotācija: Tagadējo Pļaviņu un bijušās Stukmaņu muižas apkaime bijusi apdzīvota jau ap 3. gadsimtu, par ko liecina arheoloģiskie izrakumi Lokstenes pilskalnā. Pļaviņas savu nosaukumu ieguvušas no zemnieka mājām, kas šeit atradušās. 19. gadsimta beigās Stukmaņu pagastā dažus kilometrus augšpus Stukmaņiem sāka veidoties apdzīvota vieta. Gadsimtu mijā tajā atradās krogs, Stukmaņu stacija un daži veikali, kas apkalpoja stikla fabriku un dolomīta dedzinātavu. 1902. gadā tika atklātā Stukmaņu - Valkas dzelzceļa līnija sekmēja pilsētas attīstību. Miesta statusu Pļaviņas ieguva 1922. gadā, bet pilsētas tiesības — 1927. gadā. No 1949. līdz 1959. gadam Pļaviņas bija Pļaviņu rajona centrs. 1956. gadā Pļaviņām pievienoja Gostiņu pilsētu. 1960. gadā pilsētai pakļāva Aiviekstes ciemu, izveidojot Pļaviņu lauku teritoriju, kas pastāvēja līdz 1975. gadam, kad ciemu atjaunoja. 1977. gadā Pļaviņām pievienoja daļu Klintaines ciema teritorijas. 2009. gadā Pļaviņas kļuva par jaunizveidotā Pļaviņu novada centru un ir viena no tā administratīvajām teritorijām
Stacija «Stukmaņi» (vācu Stockmannshof) tika uzbūvēta līdz ar dzelzceļa līnijas Rīga—Daugavpils būvniecību 1861. gadā. Ar Stukmaņu—Valkas šaursliežu dzelzceļa izbūvi 1899. gadā šeit sākās īpaša rosība. 1919. gadā stacijas oficiālais nosaukums kļuva «Pļaviņas». Otrā pasaules kara laikā stacija tika izpostīta, jauna stacijas ēka uzbūvēta 1950. gadā, tā darbojas arī mūsdienās.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 8,5 x 13,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Ivars Pēteris Gailītis

Partnera apzinātājs: Pļaviņu novada bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Ineta Grandāne 2011. gada 26. februāris, 12:43:19

Oriģināla glabātājs: Ivars Pēteris Gailītis

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.