Daugava pie Pļaviņām, 1966

Vieta: Pļaviņu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Daugava, upe, Upes, Pļaviņas (Pļaviņu novads, Latvija), Latvija, Velosipēdi, Klintis, Vītols, Modris

Anotācija: Pļaviņu hidroelektrostaciju cēla laikā no 1961. Līdz 1961. gadam. Nodota ekspluatācijā 1968. gadā. Pēc Pļaviņu hidroelektrostacijas 1. kārtas izbūves 1965. gadā, izveidota Pļaviņu ūdenskrātuve. 1966.gada decembrī Pļaviņu HES ūdenskrātuvē ūdens līmenis tika pacelts līdz augstākai atzīmei. Fotogrāfijā iemūžināts mirklis no 1966.gada novembra. Vēl nav nokusis pirmais sniegs un ūdens līmenis tiks pacelts vēl par apmēram vienu metru. Uz klints malas aug ozols, kurš divus gadus vēlāk iegāzīsies Daugavas dzelmē kopā ar daļu krasta. Unikālais dabas veidojums tagad apskatāms tikai fotogrāfijās un agrāk uzņemtajos hroniku un dokumentālajos kadros. Lorelejas klints redama Rīgas kinostudijas mākslas filmas "Salna pavasarī” fināla ainā.
Bija 1964 gads.kopā ar tēvu bradājām pa Pļaviņu krācēm. Pļaviņu HES celtniecības darbi ritēja pilnā sparā. Biju vēl mazs puika, Lorelejas klints, jeb kā mēs vietējie saucām Trakā atvara klints likās tik milzīga. Tēvs rādīja ar pirkstu tur augšā - skaties, drīz ūdens skalosies tur pie pašas augšas. Atmiņā palikuši 1966. gada rudens vakari. Bija drēgns, apmācies un patumšs rudenīgs vakars, bet Daugavas krasts pilns ar cilvēkiem, kuri tukšiem, neizpratnes pilniem skatiem, klusēdami vērās Daugavā - Pļaviņas atvadījās no krācēm.
Fotogrāfijā redzams Modris Vītols..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Imants Vītols

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Imants Vītols

Partnera apzinātājs: Jānis Ivars Padedzis

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Reinis Kodols 2018. gada 7. novembris, 17:58:07

pattiesībā ļoti žēlka tika iznīcināti Daugavas krasti,Staburags,žēl....

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.