Vecmīlgrāvis. Rīgas Augusta Dombrovska (29.) pamatskolas skolēni un skolotāja, [193-?]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Skolēni, Rīga (Latvija), Klases (telpas), Vecmīlgrāvis (Rīga, Latvija)

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: RCB Ziemeļblāzmas filiālbibliotēka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Armands Strauja 2019. gada 22. oktobris, 12:08:04

Pārskatīšanās kļūda apstiprinot anotāciju, šai attēlā nav redzams Augusts Dombrovskis (1845 - 1927), tikai skolotāja un audzēkņi.

Irēna Matisone 2022. gada 23. marts, 18:33:17

Nav gluži Proģimnāzija. Kaut gan skola Vecmīlgrāvī, kas darbojas Augusta Dombrovska (1845-1927) paša projektētajā un 1908. gadā celtajā Proģimnāzijas ēkā, kurā tolaik, Vecmīlgrāvim attīstoties, sāka darboties 2 zēnu un meiteņu sagatavošanas un 2 normālklases skolotājas Rinkas (Martas Rinkas māsas) vadībā. 1919.gadā vēl Latvijas Atbrīvošanas kara apstākļos tika izdots likums par izglītības iestādēm, kas noteica obligātu bezmaksas izglītību visiem bērniem līdz 16 gadu vecumam. Izglītības sistēmas pamatā bija noteikta 6-gadīga pamatskola, kuru pabeidzot, jaunieši varēja vai nu stāties darbā, vai turpināt izglītību augstākās skolās, arodskolās vai amatnieku darbnīcās kā mācekļi. Vidējo izglītību varēja iegūt ģimnāzijās, kā arī dažāda novirziena arodvidusskolās, pie kurām bija pieskaitāmi tehnikumi, komercskolas, kā arī dažādi institūti, kā piem., skolotāju institūti, kuros tika gatavoti tautskolotāji (pamatizglītības sistēmu toreiz sauca par tautskolu). 1919. -1920. g. Daugavgrīvas draudzes skola Vecmlgrāvī pāriet Mangaļu pašvaldības pārziņā un tiek pārdēvēta par Mangaļu 6-klasīgu pamatskolu. Skolas pārzinis – cimzietis Kārlis Brēmanis (1867 Drabešu Kalna Palmēnos - 1945 Vācijā), kurš Vecmīlgrāvja daudzu paaudžu izglītošanai velta sava darbmūža 40 gadus (1893-1933). Savukārt, Mangaļu 6-klasīgā pamatskola 1923. gada 1. janvārī tiek pārdēvēta par Rīgas pilsētas 29. pamatskolu. Mangaļu 6-klasīgai pamatskola lielā skolēnu skaita dēļ darbojas divās ēkās – Daugavgrīvas draudzes skolas ēkā visas telpas ir pārpildītas, un mācības notiek arī Mangaļu pagasta namā (kurā 1950. gados Vecmīlgrāvī sāk darboties Jungu skola). Kārlis Brēmanis panāk, ka Mangaļu 6-klasīgai pamatskolai piešķir 1908. gadā celtās Augusta Dombrovska Proģimnāzijas telpas. 1923. gada 1. janvārī, kad Vecmīlgrāvi pievieno Rīgas pilsētai, Mangaļu 6-klašu pamatskolu pārdēvē par galvaspilsētas Rīgas 29. pamatskolu. Skolu pārņem savā uzturēšanā Rīgas pilsētas valde. Skolu apmeklē arī Mangaļu pagasta iedzīvotāju bērni. 1928. gadā skola iegūst galvaspilsētas Rīgas Augusta Dombrovska (29.) pamatskolas vārdu. Fotogrāfijā redzamā skolotāja citos ar Vecmīlgrāvja skolām saistītos attēlos parādās ap 1930. gadu. Tātad fotografēts varētu būt 1930. gadu sākumā Rīgas Augusta Dombrovska (29.) pamatskolā, kura tolaik no 1919.gada darbojās Augusta Dombrovska 1908. gadā celtajā Proģimnāzijas ēkā.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.