Cēsis. Mākslas zinātnieka, pedagoga Jāņa Dombrovska (1885-1953) portrets, [192-]

Vieta: Cēsu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Cēsis (Cēsu novads, Latvija), Latvija, Portreti, Dombrovskis, J. (Jānis), 1885-1953, Mākslas kritiķi

Anotācija: Jānis Dombrovskis, mākslas kritiķis dzimis 1885. gada 10. maijā Zālītes pagastā kalēja ģimenē. Mācījies Štiglica mākslas skolā Pēterburgā. Tad dienējis latviešu strēlnieku pulkos un nacionālā armijā. 1925. gadā izdevis plašu monogrāfiju par latviešu tēlotāju mākslu, sarakstījis vispārējo mākslas vēsturi un vairākus apcerējumus par gleznotājiem. Miris 1953. gada 6. martā Rīgā. (Latvju enciklopēdija 1. sēj. 1950 – 1951; Latvijas enciklopēdija, 2. sējums, R.:2003). Jānis Dombrovskis līdz 1942.g. 11.janvārim strādā Cēsu Vēstures muzejā, tad par vadītāju Valmieras Vēstures muzejā. Saderināts ar Almu Johannu Šloss (dzimusi 1887.g.) 1924.g. 11.janvārī Cēsīs piedzimst meita Margrieta (Māriņa) Dombrovska (1924-1965).
"Latviešu tēlotājs mākslinieks radošam darbam arvien nodevies tik dedzīgi, ka tam maz atlicis laika plašākām teorētiskām apcerēm. Tāpēc mums grāmatu par mākslas jautājumiem nav sevišķi daudz. Jānis Dombrovskis viens no tiem, kura vārds šai literatūrā ieņem cienījamu vietu. Par mākslu, ar nolūku apkarot diletantismu un vairot dailes izpratni tautā, viņš sāka rakstīt pirms trīsdesmit pieciem gadiem laikrakstā «Latvija». Dombrovsku Jānis (tā bij parakstīti pirmie apcerējumi) toreiz bija jau praktiski un teorētiski iepazinies ar daiļamatniecību, bet zīmēt un gleznot mācījās Štiglica skolā Pēterburgā. Turpmākajās gaitās Dombrovsku teorija un mākslas vēsture interesēja vairāk nekā mākslinieciskā radīšana. Dombrovskis nevien rakstīja, bet daudzkārt par mākslu gatavoja priekšlasījumus. 1923. g. iznāca viņa «Latvju māksla» — viens no krāšņākajiem izdevumiem mūsu grāmatniecībā. Kā bibliogrāfisku retumu tagad to godam glabā ikviens īpašnieks. Drīz pēc tam skolu vajadzībām Dombrovskis sarakstīja vispārīgo mākslas vēsturi. Tad nāca monogrāfijas par Rembrantu, Kārli Miesnieku un c. plašāki raksti. Patlaban Dombrovskis dzīvo Valmierā, kārto vēstures muzeja nodaļu un gatavo plašāku apceri par Valmieras īpato zīmētāju Teodoru Ūdri. Lai iepazītos ar veco mākslu, Dombrovskis vairākkārt apceļojis Vakareiropu. Viņš pētījis arī pagājušos gadsimtos dzīvojušo latviešu gleznotāju, zīmētāju un tēlnieku gaitas. Tāpēc gaidīsim, ka Dombrovskis arī turpmāk dos vēl dažu jauku grāmatu, kas viņa mākslas cīnītāja vārdu paudīs tautā vēl tālāk. J. St.” (Laikraksts Tēvija, Nr.180 (07.08.1942.)).

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valdis Apsītis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Valdis Apsītis 2017. gada 23. marts, 12:48:09

Virsrakstā PAREIZI BŪTU - Cēsis. Mākslas zinātnieka, pedagoga Jāņa Dombrovska (1885-1953) portrets, [192-]

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.