Jelgava. Kāpnes Kurzemes provinces muzejā, [194-?]

Vieta: Jelgava

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Muzeji, Durvis, Kāpnes, Jelgava (Latvija), Kurzemes Provinces muzejs (Jelgava, Latvija)

Anotācija: Kurzemes provinces muzeju dibināja Kurzemes Literatūras un mākslas biedrība (dibināta 1818.gadā). Muzeja krājumos ietilpa ne tikai attēlā redzamie vēsturiskie portreti, krūšu tēli un antīkās lietas, bet arī materiāli, kas iegūti izrakumos, minerāli, meteorīti, apbalvojumi utt. Muzejs sākotnēji atradās spiestuves telpās, taču 1898.gadā tam tika uzcelta ēka Muzeja lukumā (pie tirgus laukuma). 1935.gadā Latvijas Valsts konfiscēja muzeja krājumus un nodeva Valsts arhīvam biedrības un muzeja arhīvu kolekcijas. Kurzemes provinces muzeju likvidēja pēc vācbaltu repatriēšanās 1940.gadā un muzeja kolekcijas nodeva Valsts Vēsturiskā muzeja īpašumā, kuras pēc nepilniem diviem mēnešiem padomju varas iestādes pasludina par nacionalizētām. II Pasaules kara laikā (vācu okupācijas laikā) 1943.gadā, tika pat atzīmēta Kurzemes Provinces muzeja dibināšanas 125.gadadiena. Taču pēc 1944.gada vasaras cīņas par Jelgavu muzeja ēka tika sagrauta, daļa no fondiem - izvesta uz Vāciju (tika atgūta 20.gs. 50.gados), daļa pazuda vai gāja bojā. Līdz mūsdienām nonākušās senlietas no Kurzemes provinces muzeja fondiem glabājas Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā. Attēlā redzamās kāpnes pirms pārvietošanas uz muzeju atradās vecajā Jelgavas katoļu baznīcā un tās veda uz Francijas karaļa Luija XVIII ložu - karalis Luijs XVIII Lielās franču revolūcijas laikā daļu trimdas laika, līdz ar savu galmu, pavadīja Jelgavas pilī.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 413 Jelgava

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (4)

Jurijs S 2012. gada 21. novembris, 11:21:42

Nekāda sakara ar Jelgavas Bezvainīgās Jaunavas Marijas katoļu baznīcu. Attēlā redzamās čuguna kāpnes ar margām Kurzemes provinces muzejā. Pirms tam kalpoja par kāpnem uz kora telpam (luktu) vecā Sv.Jura katoļu baznīcā.

Ginta Zalcmane 2012. gada 17. decembris, 16:54:19

Paldies par labojumu.

Ivars Silārs 2012. gada 19. decembris, 22:11:16

Nav saprotams, kādēļ ir pilnīgi ignorēts teksts fotogrāfijas otrā pusē: "Kāpnes no vecās katoļu baznīcas Katoļu ielā, kuras veda uz Francijas kādreizējā karaļa Ludviga XVIII ložu." Spriežot pēc fotopapīra, fotogrāfija varētu būt tapusi 1940. gadu sākumā, varbūt 1943. gadā sakarā ar muzeja jubileju.

Ginta Zalcmane 2013. gada 19. janvāris, 11:53:15

Paldies par precizējumu.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.