Lielstraupes pils, 2010

Vieta: Straupes pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Viduslaiku pilis, Straupes pagasts (Pārgaujas novads, Latvija), Lielstraupes pils (Latvija)

Anotācija: Lielstraupes pils kā bīskapa vasaļa pils celta 1263. gadā un atrodas zem viena jumta ar baznīcu, kura celta 14. gadsimtā. Koka zvanu tornis atrodas atstatus no baznīcas. Ap pili izveidojās pilsētiņa, kas jau1356. gadā minēta kā Hanzas tirgotāju apvienības locekle 1723. gadā grāfs de Lasī sāk pils un baznīcas pārbūves un atjaunošanas darbus. Dzīvojamam korpusam uzbūvē barokālu frontonu un portālu, tornim - kupolu ar galeriju. Pēc dedzināšanas 1905. gadā pēc arh.itekta V. Bokslafa projekta veikta pils atjaunošana, kas pabeigta 1910.gada.
17.gadsimta pirmajā pusē pilij bieži mainījās īpašnieki. 1723.gadā par tās īpašnieku kļuva ģenerālfeldmaršals grāfs Pēteris de Lasī. Pēc tam pilsmuižas īpašnieks ir kambarkungs Pēteris fon Fitinhofs, kurš to pārdod ģenerālgubernatoram grāfam Brovnam. Nākošais īpašnieks ir grāfs Kristofs Heinrihs Frīdrihs no Zolmas un Teklenbergas, kurš muižu 1797.gadā ieķīlā sekretāram J.B.Milleram. Viņš pilsmuižu cedēja Krievijas caram Paulam I. Tādā veidā tā kļuva par kabineta muižu. Krievijas cars Aleksandrs II 1857.gadā šo muižu pārdeva ģenerālleitnantam baronam J.G.Rozenam, kurš 1866.gadā to nostiprina par savas dzimtas īpašumu. Pilī pašlaik atrodas Narkoloģiskā slimnīca.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Vitolds Mašnovskis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Vitolds Mašnovskis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.