Mazirbes luterāņu baznīca. Draudzes telpa, 2007

Vieta: Dundagas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Mazirbe (Dundagas novads, Latvija), Baznīcas mēbeles, Mazirbes evaņģēliski luteriskās draudzes baznīca

Anotācija: Pirmā koka baznīca Mazirbē - Irbes baznīca, uzcelta 1766. gadā. Dundagas muižas īpašnieks T. fon Osten-Sakens 1866. gadā lika pamatakmeni jaunai mūra baznīcai, kura tika iesvētīta 1868. gadā. Celtniecību vadīja vācu būvmeistars A. Šrots. Baznīca ir halles tipa ar augstu divslīpu jumtu, celta kā vienjoma garenbūve ar garenass virzienā piebūvētu apsīdu un R kvadrātisku torni. Tornis cietis kara laikā 1914. gadā un atjaunots 1927. gadā. Torņa augstums ir 40 metri, un tas kalpo par Mazirbes dominanti. Baznīcas celtniecībā pielietots būvmateriāls - dabiskais laukakmens baznīcas sienām, tornim, apsīdai un kaltie granīta rusti stūru apdarei. Baznīcai bijusi neogotiskās formās darināta iekārta. Kulta vajadzībām baznīca kalpojusi līdz 1964. gadam, kad to draudzei atsavināja. 1970. gadā baznīca tika aizdedzināta un līdz 1982. gadam vairākkārt demolēta. Baznīcas atjaunošanas darbi sākās 1984. gadā un turpinājās līdz 1988. gadam, kad tā atguva savu sākotnējo izskatu un kļuva par koncertzāli. 1989. gadā baznīcā notika pirmais dievkalpojums. Mazirbes luterāņu baznīca ir viens no labākajiem Kurzemes piekrastes baznīcu piemēriem, kas izceļas ar savām izjustajām, slaidajām proporcijām un gleznaino veidolu.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Vitolds Mašnovskis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 digitālā fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Vitolds Mašnovskis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.