Cēsis. Uzvaras piemineklis, [194-]

Vieta: Cēsu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Cēsis (Cēsu novads, Latvija), Latvija--Vēsture--Cīņas par Latvijas neatkarību, 1918-1920, Latvija, Celtnes, Karavīru pieminekļi, Pilsētas laukumi, Kundziņš, Pauls, 1888-1983, Uzvaras piemineklis (Cēsis, Latvija), Vienības laukums (Cēsis, Latvija)

Anotācija: Uzvaras piemineklis pirmoreiz tika uzbūvēts 1924.gadā kā viena no pirmajām Latvijas Brīvības cīņās kritušo veltītajām zīmēm. Pieminekļa pamatideja: cīņu liesmās aust brīvības saule. Obeliska pamatu greznoja bronzā veidots uzraksts: "No zobena saule lēca", zemāk gadskaitļi 1919-1920, starp kuriem vairogs ar krustotu zobenu ar smaili uz augšu, zem tā vārdi: "Saviem kritušiem varoņiem". Virs pamata, stilizētu liesmu motīvu ieskauta, pacēlās regulāra četrstūra kolonna, virs tās apzeltīta lode - brīvās Latvijas saules simbols. Pieminekļa atklāšanā piedalījās arī toreizējais valsts prezidents J. Čakste. Padomju režīms 1951. gada 25. marta naktī to uzspridzināja un pilnīgi nojauca.
1998. gada 22. jūnijā, Cēsu kauju 79. gadskārtas svinību laikā, tika likts atjaunojamā pieminekļa pamatakmens. Tā paša gada 15. novembrī, piedaloties Igaunijas Republikas parlamenta vadītājam un Latvijas Republikas prezidentam, tas tika atklāts. Piemineklis atrodas aptuveni 25 metrus uz ziemeļiem no 1924. gadā celtā pieminekļa vietas, blakus vietai, kur okupācijas gados atradās Ļeņina tēls. Atšķirībā no vecā, atjaunotajam piemineklim uzejas ir no visām četrām pusēm un latviskos uzrakstus papildina igauņu teksts. Cēsu kauju 80. gadadienas svinībās pieminekļa ziemeļu pusē tika atklāta piemiņas plāksne veltīta igauņu un latviešu kopīgajām brīvības cīņām una atklāts 1998.gadā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 1037 Cēsis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.