Cēsis. Piemineklis skolnieku rotai, [194-]

Vieta: Cēsu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Cēsis (Cēsu novads, Latvija), Latvija, Karavīru pieminekļi

Alternatīvais nosaukums: Piemineklis Cēsu pulka brīvprātīgo skolnieku rotas karavīriem

Anotācija: Cēsu pulka skolnieku rota bija Latvijas armijas vienība Brīvības cīņu laikā. Skolnieku rota piedalījās visās Cēsu pulka izcīnītajās kaujās, sākot ar Cēsu kaujām. Bermontiādes laikā rota cīnījās pie Beberbeķiem, vēlāk pie Jumpravmuižas un Katlakalnā, kur krita vairāki rotas karavīri. Vēlāk rota piedalījās kaujās pie Baložu stacijas, Jumpravmuižas, Švarcmuižas, Ķekavas un Kaparāmura. 21. novembrī rota iegāja Jelgavā. Pēc Jelgavas ieņemšanas rotu kopā ar Cēsu kājnieku pulku pārvietoja uz Latgales fronti. 1920. gadā rotā iedalīja arī dažus mobilizētos. Rotas devīze bija - "No zobena saule lēca"; krūšu nozīme - dzintara rombs, uz kura attēlota lecoša saule ar ar stariem un zobens. Pēc Latvijas-Krievijas miera līguma noslēgšanas jaunākos rotas karavīrus demobilizēja izglītības turpināšanai. Cēsu pulkam pārejot uz miera laiku sastāvu 1921. gada 1. aprīlī, rota tika izformēta un karavīri iedalīti citās rotās
Attēlā redzams 1938. gadā uzstādītais vara piemineklis uz šūnakmens pamata Cēsu pulka Skolnieku rotai, kura 1919. gadā tika iekļauta Cēsu pulkā. Piemiņas zīme pēc Jāņa Rozenberga meta ir skolnieka drēbēs ģērbies jauneklis ar šauteni kreisajā rokā, kuram pie kājām ir grāmatas ar izglītības simbolu pūci uz tām. Piemineklis atklāts 1938. gada 26.maijā. To atklāja Izglītības ministrs augusts Tentelis. Pieminekļa autori tēlnieks R. Āboliņš, varkalis J. Zibens
1950. gadā piemineklis kā padomju režīmam nevēlams tika demontēts. 1992. gadā piemineklis tika radīts no jauna - tēlniece Maija Māra Baltiņa (1941). Pieminekļa jaunveidotā figūra ir statiskāka spoguļattēlā salīdzinot ar oriģinālu. Piemineklis atrodas laukumiņā starp Palasta ielu un Bērzaines ielu, tas iezīmē ceļu, pa kuru 1919. gada 6. jūnijā Brīvības cīņās uz fronti devās Skolnieku rota.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Izdevējs: Rīga : Fotobrom

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 1037 Cēsis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Voldemārs Eichenbaums 2013. gada 10. februāris, 17:59:55

Piemineklis Cēsu pulka brīvprātīgo skolnieku rotas karavīriem, Cēsīs. Atklāts 26.05.1938. gadā. Atklājis Izglītības ministrs Augusts Tentelis. Autori V. Rozenbergs un R. Āboliņš, varkalis J. Zibens.

Ginta Zalcmane 2013. gada 14. februāris, 21:56:09

Paldies par papildinājumu.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.