Jelgava. "Villas Medem" terases strūklaka Uzvaras ielā, [19--?]

Vieta: Jelgava

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija--Vēsture--Cīņas par Latvijas neatkarību, 1918-1920, Latvija, Strūklakas, Ārpilsētas mājas, Jelgava (Latvija), Uzvaras iela (Jelgava, Latvija)

Anotācija: "Villa Medem" Uzvaras ielā 55 varētu būt vienīgais muižnieku pilsētas nams, kas saglabājies mūsdienās. Ēka piederējusi vienai no vecākajām dzimtām - Medemiem. To būvējis pēdējās Kurzemes hercogienes Dorotejas brālis grāfs Žanno fon Medems. Ēku projektējis arhitekts Johans Georgs Berlics, un tā uzcelta 1818. gadā. Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja speciālisti reiz stāstījuši - kāds no Žanno pēctečiem bijis draugos ar bermontiešu sabiedrotajiem un ļāvis šajā ēkā ierīkot kaut ko līdzīgu štābam, tāpēc "Villa Medem" bija pēdējā vieta Jelgavā, kur sakāva bermontiešus, un netālo Lilienfelda ielu pirmās brīvvalsts laikā nosauca par Uzvaras ielu. Otrajā pasaules karā ēka tika izpostīta, taču padomju vara no 1946. līdz 1954. gadam to atjaunoja, vēlāk tā kļuva par linu kombināta klubu, kurā līdz pat 80. gadu beigām norisinājās dažādi pasākumi un dejas. Pēc atmodas ēkas liktenis nav bijis labvēlīgs. Pašreiz ēkai ir īpašnieks, kas uz laiku to iekonservējis.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 501 Jelgava

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.