Renda. Tilts pār Abavu, [192-?]

Vieta: Rendas pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Ciemi, Upes, Latvija, Tilti, Rendas pagasts (Kuldīgas novads, Latvija), Abava, upe (Latvija)

Anotācija: Renda atrodas Kuldīgas rajona ziemeļaustrumu daļā, gleznainajā Abavas ielejā un ir sens vēsturisks centrs. Pirmoreiz dokumentos Renda minēta 1230. gadā. Jau 13 gadsimtā Renda bija atsevišķs novads un viens no kareivīgo kuršu valsts Vanemijas (Vanema) centriem. Šī valsts aizņēma zemes pie Abavas blakus Bandavai. Senās hronikās Rendas vārds minēts 13. gadsimta sākumā, tomēr daudzie kapulauki un to tuvumā atrastie priekšmeti liecina par to, ka šī vieta ir bijusi apdzīvota jau krietni senāk. Rendas pagasts cēlies no 9 pagastiem (vācu Rönnen, krievu - Renņeskaja volostj): Graudupes (Grauduppen), Jaunās muižas (Neuhof), Kroņrendas (Rönnen), Lielrendas (Gross-Rönnen, arī Bricken Rōnnen), Mazrendas (Klein Rönnen), Priežu muižas (Dannerhof), Ozolu arī Vecozolu (Ohseln), Rendas mācītāja (Pastorat Rönnen) un Rendas mežmuižas (Forstei Rönnen). Rendā daudz dažāda rakstura tūrisma objektu gan pašā lauku ciematā, gan pagasta teritorijā. Apkārtnē plaši priežu mežu masīvi, kur atrodamas hercoga Jēkaba laiku manufaktūru pēdas un vēlāku laiku rūpalu atliekas, kā arī virkne senkapu - Kroju, Zviedru, Avotiņu un Sluju senkapi.
Abava ir upe Latvijā, Ventas labā krasta pieteka. Tek pa Tukuma, Talsu, Kandavas un Kuldīgas novadiem. Garums - 129 kilometri, baseina platība - 2030 kvadrātkilometri. 50 procenti baseina platības aizņem meži.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Autors: Fr. Egliens

Izdevējs: Renda : Foto Fr. Egliens

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, 8,5 x 13,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Dainis Punculs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.