Rēzekne. Jēzus sirds katoļu baznīca, [193-]

Vieta: Rēzekne

Priekšmeti: Atklātnes, Pilsētas, Latvija, Katoļu baznīcas ēkas, Rēzekne (Latvija), Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu katedrāle (Latvija)

Anotācija: Rēzekne pirmo reizi rakstos minēta 1285. gadā ar nosaukumu „Rositten”. No 1582. gada Rēzekne bija Polijas – Lietuvas kņazistes sastāvā. 1772. gadā pēc Polijas pirmās dalīšanas Rēzekne kļuva par Krievijas impērijas daļu. Apriņķa pilsētas tiesības piešķirtas 1773. gadā. 1778. gadā. 1777. gadā tā nokļuva Polockas guberņas sastāvā, bet 1802. gadā kļuva par vienu no Vitebskas guberņas apriņķa centriem. Brīvvalsts laikā Rēzekne bija apriņķa pilsēta, un 1939. gadā iedzīvotāju skaits tajā sasniedza 13,3 tūkstošus. Otrā pasaules kara laikā lielākā daļa sabiedrisko un dzīvojamo ēku Rēzeknē tika nopostītas, tāpēc pēc kara beigām nācās gandrīz pilnībā atjaunot kara sagrauto pilsētu. Pēc Otrā pasaules kara beigām Rēzekne sāka veidoties par nozīmīgu reģiona rūpniecības centru. Šodien Rēzekne ir Latgales kultūras un izglītības centrs.izglītības centrs
1685. g. par Krakovas vojevodas Beļinska līdzekļiem bija uzcelta koka baznīca, atjaunoja 1749.g., līdz 1887. g. tā nodega negaisa laikā. Tagadējo no sarkaniemķieģeļiem celto baznīcu sāka būvēt 1893. g. pēc Rīgas inženiera Viganovska meta gotikas stilā, to iesvētīja 1914.g. Baznīcas celšanas laikā nomainījās vairāki dekāni, nebija arī pietekoši līdzekļu, tāpēc galīgajā variantā ir vērojamas daudzas atkāpes no projekta. Lielākais dievnams Rēzeknē. Kopš 1995. gada ir Rēzeknes - Aglonas diacēzes centrs ar bīskapa sēdekli.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, 8,5 x 13,5 cm

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.