Nikolaja dambis. Daugavpils, [193-]

Vieta: Daugavpils

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Daugavpils cietoksnis (Daugavpils, Latvija), Daugavpils (Latvija), Nocietinājumi

Anotācija: Nikolaja dambis, aizsargvalnis Daugavpilī, 18. Novembra ielā 1930 gados. Dambis izveidots 1833. gadā un pastāv līdz mūsdienām
"1833. gadā tika uzsākta kapteiņa Meļņikova izstrādātā pretplūdu projekta realizācija. 1833. gada 27. aprīlī imperators apstiprināja šo projektu un beidzot sākās ilgi gaidītie dambja būvdarbi. Dambja celtniecību apgrūtināja regulārie plūdi, īpaši 1837. gadā, kad kārtējo reizi tika applūdināta visa pilsēta. Dambja celtniecība tika pabeigta 1841. gadā. Tā garums bija 7 kilometri, uzbēruma augstums svārstījās 420 – 640 centimetru robežās. Uz dambja tika izveidota šoseja, kura ietilpa Pēterburgas - Kauņas lielceļā. Vēlāk šosejas malās iestādīja kokus un uzbēruma malās uzstādīja koka nožogojumus. Dambis kļuva par pilsētas ievērojamāko vietu. Gar dambi uzsāka celt dzīvojamās mājas - tā izveidojās Šosejas iela (tagadējā 18. Novembra iela). Ilgu laiku dambi sauca par Nikolaja dambi, jo tas tika izveidots pēc Nikolaja I rīkojuma. Par galveno dambja plusu līdz pat šai dienai var uzskatīt tā spēju pasargāt pilsētu no postošajiem plūdiem. Kapteiņa Meļņikova XIX gadsimtā veiktie aprēķini bija tik precīzi, ka pusotra gadsimta laikā dambis vienmēr spēja godam veikt savu aizsargfunkciju. Pats smagākais pārbaudījums dambim bija jāiztur 1922. gada 10. aprīlī, kad Daugavpils vēsturē pašu lielāko plūdu laikā Daugavas līmenis bija cēlies par 10 metriem 62 centimetriem." Atsauce: dinaburgascietoksnis.lcb.lv/stroiprodollv.htm.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Mārtiņš Lācis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.