Bērzes upe pie dzirnavām, 1933

Vieta: Bērzes pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Upes, Latvija, Ūdensdzirnavas, Bērzes pagasts (Dobeles novads, Latvija), Bērze, upe (Latvija)

Anotācija: Ūdensdzirnavu komplekss šobrīd ir vienīgais vecākais darbojošais vēstures piemineklis Latvijā, kurā var praktiski redzēt un iepazīties ar 100 gadu vecām labības pārstrādes tehnoloģijām un tradīcijām, izmantojot ūdens spēku.
Bērzes ūdensdzirnavu kompleksa būvniecība notikusi 19. gadsimta vidū un pabeigta 1863. gadā. Ūdensdzirnavu komplekss sastāv no 55 metru gara aizsprosta uz Bērzes upes, 600 metru gara derivācijas un 200 metru gara izteces kanāla, dzirnavu ēkas (kopējā platība 2519 kvadrātmetri) ar darba mašīnām un hidrotehniskām iekārtām un kūts – ratnīcas. Līdz 1940. gadam dzirnavas aktīvi strādāja un sniedza pakalpojumus plašā reģionā. Pēc 1940. gada nacionalizācijas līdz 1972. gadam dzirnavas darbojās, taču šajā periodā valdošās saimnieciskās sistēmas dēļ dzirnavu komplekss pakāpeniski tika nolietots un ūdens sistēma sagrauta. Divdesmit gadu dīkstāves periodā dzirnavu vērtības tika izlaupītas un būves novestas līdz sabrukumam.
1991. gadā denacionalizācijas rezultātā dzirnavas tika atgrieztas likumīgajiem mantiniekiem un uzsākts renovācijas process.Uz dzirnavu kompleksa bāzes 1994. gadā tika izveidota Z/S “Dzirnavas”, kura arī šobrīd sniedz graudu pārstrādes pakalpojumus un ir nozīmīgs sadarbības partneris vietējiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Māris Locs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.