Rūjiena. Skats uz Svētā Bērtuļa luterāņu baznīcu, [1935]

Vieta: Rūjienas pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Kājnieku tilti, Rūjiena (Rūjienas novads, Latvija), Rūjienas Svētā Bērtuļa evaņģeliski luteriskā baznīca

Anotācija: Rūjienas Svētā Bērtuļa (Bartolomeja) baznīca celta gandrīz vienā laikā ar Rūjienas ordeņa pili no 1259. līdz 1263. gadam. Tā ir viena no vecākām un lielākām baznīcām Vidzemē, ārpus Rīgas. Sākotnēji romāniska taisnstūra garenplāna halles tipa baznīca pēc 1450. līdz 1480. gadam pārbūves pārtop par trīsjomu gotikas baziliku ar taisnstūra altārgala (prezbitērija) izbūvi. Ziemeļu fasādes daļā altārim piebūvēta sakristeja, baznīcas galveno ieeju rotā smailkoka perspektīvais portāls. 1560. gadā krievu cara Jāņa IV Bargā karaspēks pilnīgi nodedzina baznīcu. 1645. gadā baznīca ir atjaunota. 1674. gadā baznīcai uzlikts jauns dakstiņu jumts un ievietotas ērģeles. Tomēr tā cieš 1686. gadā kara darbības rezultātā (baznīcā pat ierīkoti zirgu staļļi), 1688. gadā to atjauno, bet 1704. gadā Ziemeļu kara laikā tā atkal ir nopostīta. 1820. gadā baznīcai uzcelts jauns koka zvanu tornis ar augstu poligonālu smaili. 1861.gadā baznīcā ievieto jaunas ērģeles, bet 1899. gadā baznīcā notiek lielākas pārbūves, tā tiek paplašināta (700 vietām), piebūvējot sakristejas otro stāvu. 1930. gados pēc arhitekta P. Kundziņa projekta tiek uzcelti divi jauni vējtveri. Lielajā Piektdienā 1974. gadā 12. aprīlī baznīca pilnīgi izdeg. Tikai sakristeja palika. 1987. gadā uzsākti plaši konservācijas darbi. 1992. līdz 1994. gadam notiek interjeru restaurācija. 2002. gadā tiek veikts sakristejas kapitālais remonts. Kopš 2003. gada Vasarsvētkiem baznīcu rotā atjaunotais vēsturiskais altāris un kancele.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Māris Locs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.