K. Paucīša grāmatu un rakstāmlietu tirgotava Limbažos, [192-]

Vieta: Limbažu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Limbaži (Limbažu novads, Latvija), Grāmatveikali, Rakstāmlietu tirdzniecība

Anotācija: 1901. gadā Vidzemes gubernatora kungs atļāva “zemniekam Kārlim Paucītim atvērt drukātavu un grāmatu pārdotavu Limbažos, Cēsu ielā, Munca namā”. Viens no sava laika rosīgākajiem grāmatniekiem. Viņš izdeva vairākus laikrakstus, ko pats rediģēja un iespieda : “Limbažu ziņas”.
1919. gada sākumā Kārli Paucīti Valmierā nošāva lielinieki. Pēc K. Paucīša nāves grāmatniecības uzņēmums pārgāja viņa sievas Lizes Paucītes (1870 - 1975) īpašumā. Viņa paturēja K. Paucīša firmas nosaukumu. Grāmatu veikala izkārtnē rakstīts “K. Paucits. Grāmatu un rakstamu lietu tirgotava, grāmatu spiestuve, laikrakstu pasūtīšana”. Grāmatu un rakstāmlietu tirgotavā pārdeva arī tapetes, rakstāmmašīnas, čemodānus, naudas maciņus, portfeļus, rokas somiņas, ceļojumu somas. L. Paucītes grāmatu tirgotavā varēja iegādāties arī visus fotogrāfiem un amatieriem vajadzīgos foto piederumus - plates un filmas dažādos izmēros, derīgas visiem aparātiem, papīru - pastkaršu formātos un mākslas uzņēmumus no firmas A. - S. A. Leibovics Rīgā. Izpildīja pasūtījumus uz visiem foto piederumiem. K. Paucīša tipogrāfiju un apgādu vadīja dēls Jūlijs Paucītis (1901 - 1965). trīsdesmitajos gados viņš tipogrāfiju ieguva savā īpašumā, un turpmāk iespieddarbos atzīmēts, ka tos iespiedis J. Paucītis Limbažos, Burtnieku ielā 4.Spiestuve atradās ēkas otrajā stāvā, kur bija kādas četras istabas. Papīru veda no Rīgas. Jūlijs Paucītis izdeva sēriju bērniem “Mazais grāmatnieks”, tajā pavisam iznāca sešas grāmatiņas, visas - Augusta Melnalkšņa oriģināti (“Mani puikas gadi”), sastādījumi (“Ziemassvētku stāsti”) vai tulkojumi (R. Kiplinga, P. Rozegera un citu autoru stāsti). J.Paucītis iespieda vairākus periodiskus izdevumus, starp tiem “Limbažu Vēstnesi”.1937. gadā viņš izdeva un iespieda “Limbažu pilsētas saistošus būvnoteikumus”. J. Paucīša spiestuve izgatavoja arī sēru lentes, sēru ielūgumus un sēru dziesmu lapiņas , iesvētību ielūgumus, kristību ielūgumus. Kā daudzi latvieši, arī J. Paucītis 1944. gada rudenī devās svešumā. Viņš mira 1965. gadā ASV.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.