Lakšu muiža, [1905]

Vieta: Nītaures pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Nītaures pagasts (Amatas novads, Latvija)

Anotācija: Lakšu muiža 20. gadsimta sākumā
19. gadsimta 90. gados turpinājās historisma uzplaukuma laiks, tomēr historisma (jeb eklektisma) pacēlums, kas bija aizsācies vēl 19. gadsimta 60 gados, 19. gadsimta pēdējos gados tuvojās noslēgumam. Ārpus pilsētu teritorijām galvenokārt risinājās tradicionālu ēku – dievnamu, kungu māju un muižu celtniecība. Lauku apvidos historisms saglabāja stabilas pozīcijas līdz pat Pirmajam Pasaules karam, vienlaikus atspoguļojot periodam raksturīgu racionālistisko tendenču iespaidu. Viena no ēkām, kas raksturo šī stila ietekmi ir Lakšu muižas kungu māja, kas celta ap 1900. gadu un tās arhitekts bija Vilhelms Ludvigs Nikolajs Bokslafs, kura darbi ir saglabājušie līdz pat mūsdienām. Lakšu muiža atradās Rīgas apriņķī, Nītaures pagastā (pēc 1940. gada administratīvā iedalījuma). Muižas senais nosaukums bija Nachtigall, kas tulkojumā no vācu valodas nozīmē lakstīgala. Zemes reformas gaitās Lakšu muižas tika sadalīta 29 vienībās, no kurām sešas bijušas renetes mājas. Lakšu muižas kungu mājā ierīkoja Nītaures mežziņa kanceleju. Muižas ēkā atradusies arī pasta nodaļa. Muižas ēka līdz mūsdienam nav saglabājusies.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Nītaures pagasta bibliotēka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (4)

Maira Prikule (Ruska) 2012. gada 22. februāris, 15:27:17

Lakšu muiža atradās netālu no Asaru ezera, no Nītaures centra vairāk kā 10.km attālumā,tagad , šķiet , vairs nav pat drupu.

Aleksandrs Bahs 2012. gada 22. februāris, 18:47:53

Lakšu muiža atrodas te: https://www.balticmaps.eu/?lang=lv&draw_hash=syrpcm&centerx=575338&centery=6330881&zoom=2&layer=orto&ls=o

Ilze Dragone (Grīnberga) 2012. gada 6. oktobris, 10:36:41

Lakšu muižas pamati ir atrodami apm.150m uz ziemeļiem kokos no Aleksandra norādītās saites. Muižas ēkai ir saglabājušies pamati,ēkas austrumu pusē ir saglabājušās trepītes. Ēkas austrumu pusē ir saglabājušies terases pamati. Ir trīs ēku drupas (akmens mūra sienas).

Ginta Zalcmane 2012. gada 9. oktobris, 10:42:20

Paldies par komentāriem.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.