Bornsmindes muiža, [193-]

Vieta: Rundāles pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Rundāles pagasts (Rundāles novads, Latvija), Bornsmindes muiža (Latvija)

Alternatīvais nosaukums: "Ziedoņa" dārzkopības skola

Anotācija: Pirmais Bornsmindes muižas īpašnieks bija Josts fon Heidens, kuram 1462. gadā to izlēņo Livonijas ordeņa mestrs J.O. fon Mengdens. No 15. gadsimta beigām līdz 1920. gadam muiža bija Šepingu dzimtas īpašumā un no 1499. gada līdz 1868. gadam to mantoja dēls tiešā līnijā - no tēva. Pēdējais muižas īpašnieks līdz 1920. gadam bija īstenais valsts padomnieks Vladimirs fon Šepings. Sākotnējā apbūve veidojusies pie Lielupes un pirmā mūra dzīvojamā māja uzcelta 1590. gadā Šajā vietā tā atrodas joprojām (pašreiz galdniecība). Ap 1763. gadu uzcelta jaunā kungu māja pašreizējā vietā - vienstāvīga mūra ēka baroka stilā. Laikā no 1805. gada līdz 1806. gadam to pārbūvēja pēc arh. Pjetro Pončini projekta vēlā klasicisma stilā un tā ieguva divstāvīgu apjomu. Parādes pagalma abās malās uzbūvēja kalpu ērbērģus, bet noslēgumā kūti un tālāk - staļļus. Ap 1880. gadu kungu māja tika vēlreiz pārbūvēta, iegūstot tolaik modē nākušo neogotisko izskatu un torni. 1962. gadā to pārbūvē pēdējo reizi un ēka iegūst pašreizējo izskatu, zaudējot fasāžu apdari un pēdējos interjeru apdares elementus. Bornsmindes muižā darbojusies "Ziedoņa" dārzkopības skola
20. gadsimta 50. un 60. gados ēkā izvietotas Valsts Saulaines lauksaimniecības tehnikuma kopmītnes. No 1967. līdz 1992. gada vidum muižā bijusi tuberkulozes slimnīca. 1993. gada jūlijā Bornsmindes muiža nonākusi Rundāles pagasta pašvaldības īpašumā, 2000. gadā privatizēta. Bornsmindes muižas ēkā 2003. gada vasarā bija paredzēts atvērt viesu namu ar 14 numuriem, ēdināšanas un atpūtas kompleksu pašlaik ēka sāk līdzināties graustam. Centrālajai muižas kompleksa ēkai ir caurs, mitrums sabojājis pārsegumu, piebūve sabrūk. Vēl pirms dažiem gadiem aiznaglotie logi atlauzti, vējš un ziņkārīgu cilvēku rokas ņēmušas, kas vien bijis paņemams.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Kārlis Grīnbergs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 8,5 x 13,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Māris Locs

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Armands Strauja 2015. gada 9. augusts, 18:26:39

Šī paša attēla cits datējums https://zudusilatvija.lndb.lv/objects/object/19534/

Ginta Zalcmane 2015. gada 12. augusts, 22:56:25

Paldies par labojumu.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.