Zlēku muiža, [192-]

Vieta: Zlēku pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Zlēku pagasts (Ventspils novads, Latvija), Zlēku muiža (Latvija)

Anotācija: No 1561. gada līdz 1920. gadam Zlēku muiža piederējusi fon Bēru dzimtai. Zlēku muižas komplekss celts 18. gadsimta sākumā. Taisnstūrveida pagalms apbūvēts no trim pusēm, galvenais pievedceļš iet cauri vārtu arkai starp bijušo pārvaldnieka dzīvojamo māju un klēti. Pēc 1920. gada agrārās reformas, kad Zlēku muiža tika sadalīta jaunsaimniecībās, nekoptais muižas ansamblis sāka degradēties. Otrā pasaules kara laikā 1944. gada rudenī Zlēkās bija ierīkots no Rīgas evakuētais vācu armijas hospitālis. Kungu mājā bija pats hospitālis, pārvaldnieka mājā dzīvoja personāls. Muižas pils nodega 1945. gadā. Patlaban Zlēku muižas ēkas ir izpostītas. Daudzu ēku (doktorāta, teātra, virtuves) vairs nav. Citas ēkas pēckara gados ir pārbūvētas, neskarti palikuši vienīgi vārtu portāli. Patlaban īpašnieks - Zlēku pagasta pašvaldība. Fotoattēlā Zlēku muižas pils fasāde dārza pusē.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: 0313 Zlēka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

vilnis caune 2014. gada 19. oktobris, 20:01:01

Šajā uzņēmumā redzama Zlēku muižas pils ieeja no dārza puses.Dārzs jau bija stipri aizaudzis.Vēl 1965.gadā kāpņu iedobē atradās skaista meitenes ,liekas,ģipša figūra,protams jau stipri apdauzīta .Kāpņu pakāpieni bija klāti ar marmora plāksnēm.vietām bija palikušas neskartas no vandāļiem .Vēl tajā laikā varēja nokļūt otrajā stāvā ,kur labi saglabājusies bija podiņu krāsns ar ļoti interesantām figūriņām un ziedu ornamentiem rotātu augšējo malu -karnīzi.

Ginta Zalcmane 2014. gada 20. oktobris, 20:21:30

Paldies par papildinājumu.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.