Lielupe pie Ziedoņiem, 2009

Vieta: Mežotnes pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Mežotnes pagasts (Bauskas novads, Latvija), Upes, Latvija, Lielupe, upe (Latvija), Klintis, Rudens

Alternatīvais nosaukums: Ziedoņu dolomīta klintis

Anotācija: Bauskas slāņu hipostratotips ar raksturīgajiem pārakmeņojumiem. Lielākā klints pie Lielupes. Ciets, kavernozs, metasomatisks dolomīts, plāns laminārais dolomīts un domerīts un dažādas krāsas mālu slāņi. Klinšu vidusdaļu šķērso grava, kurā ir skaista, 1,5 metrus augsta ūdenskritumu kaskāde. Ūdenskritumam sezonāla daba - vasarā sauss. Lejpus ūdenskritumam neliels kanjons. Klinšu pakājē dienvidaustrumos no gravas ir arī neliels avotiņš - Mīlestības avots, kurš pēc dažiem metriem ieplūst Lielupē. Klintis ir ļoti ainaviskas un rada diženu iespaidu. Baronu laikos upīte bija uzdambēta un ūdenskritums nebija redzams. Pie dolomīta klintīm apskatāmas Latvijas senākās mākslīgās pilsdrupas (18. gadsimta beigas). Mākslīgās pilsdrupas 19. gadsimta sākumā licis ierīkot Jumpravas muižas īpašnieks. Zem tām izraktas velves un dziļa ala, kura, pēc nostāstiem, pa Lielupes apakšu vedusi uz Bauskas pili. Alpīnistu iecienītas klintis.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Lāsma Timma

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.