Rūjienas Sv. Bērtuļa luterāņu baznīca, 1979

Vieta: Rūjienas pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Rūjiena (Rūjienas novads, Latvija), Rūjienas Svētā Bērtuļa evaņģeliski luteriskā baznīca

Anotācija: Rūjienas Sv. Bērtuļa baznīca celta no 1259. līdz 1263. gadam. Tā ir viena no vecākām un lielākām baznīcām Vidzemē, ārpus Rīgas. Sākotnēji romāniska taisnstūra garenplāna halles tipa baznīca pēc 1450. līdz 1480. gada pārbūves pārtop par trīsjomu gotikas baziliku ar taisnstūra altārgala (prezbitērija) izbūvi. Ziemeļu fasādes daļā altārim piebūvēta sakristeja, baznīcas galveno ieeju rotā smailkoka perspektīvais portāls. Karu darbības rezultātā vairākkārt tikusi nopostīta, pēc tam atjaunota un pārbūvēta. Apkārt baznīcai mūra žogs, kurā atstātas divas ieejas — mazie vārti uz mācītāja muižas pusi un lielie vārti uz Rūjas upi. Pēc pēdējā ugunsgrēka 1974. gadā, kad baznīca pilnībā izdega, un 10 pamestības gadiem tā atkal atjaunota. Baznīcā atrodas piemiņas plāksnes un tēlnieka Egona Zvirbuļa veidotais piemineklis "Uz tēvzemes altāra" Pirmajā pasaules karā un atbrīvošanas cīņās kritušajiem draudzes locekļiem. Ugunsgrēkā izglābta un saglabājusies Igaunijas vācu gleznotāja Fridriha Ludviga fon Maidela (1795-1846) altārglezna.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Raimonds Zalcmanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Raimonds Zalcmanis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.