Mežotne. Viesturkalns, [193-]

Vieta: Rundāles pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Upes, Latvija, Laivas un laivošana, Rundāles pagasts (Rundāles novads, Latvija), Lielupe, upe (Latvija), Pilskalni, Viesturkalns (Latvija)

Anotācija: Mežotne ir sena un slavena apdzīvota vieta 10 km uz rietumiem no Bauskas. Tā sākusi veidoties Lielupes kreisajā krastā - tur, kur upi šķērsojis Žemaitijas - Mežotnes - Rīgas ceļš un kur vēl šodien paceļas Mežotnes pilskalns un Vīnakalns. Jau 1. gs. beigās starp abiem kalniem atradusies senpilsēta. Stāvais Mežotnes pilskalns ir lielākais pilskalns Austrumzemgalē. 9.-13. gs. tas bijis Upmales novada centrs. Stipri nocietināto pilskalnu sargājuši augsti vaļņi un aizsarggrāvji. 30. un 40. gadu arheoloģiskajos izrakumos te konstatētas 14 celtnes un iegūtas 3604 senlietas. Rakstītie avoti vēsta, ka 1220. gadā Mežotnes pili aplenkuši krusta karotāji. Kaujas laikā nogāzies paraktais pils valnis, un mežotniešiem nācies pamest nocietinājumus. Krustneši pili izlaupījuši un nodedzinājuši, taču zemgaļi to atkal atjaunojuši un vēl vairākus gadu desmitus (līdz 1272. gadam) izmantojuši kā vienu no galvenajiem atbalsta punktiem izmisīgajā cīņā par neatkarību.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,6 x 13,4 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.