Matīšu baznīca, [19--]

Vieta: Matīšu pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Luterāņu baznīcu ēkas, Ciemi, Latvija, Matīšu Sv. Mateja evaņģēliski luteriskā baznīca, Matīši (Burtnieku novads, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Matischu basniza

Anotācija: Matīši pirmo reizi rakstos ir minēti 1678. gadā pēc Matīšu draudzes dibināšanas (šis nosaukums ir visticamāk cēlies no Svētā Mateja, kura vārdā bija nosaukta koka baznīciņa), kad no Burtnieku draudzes atdalīja 194 zemnieku mājas. Līdz 17. gadsimta beigām tagadējā pagasta teritorija bija Burtnieku pilsnovada īpašums. No 17. gadsimta beigām līdz 19. gadsimtam pagastā bija Bauņu muiža (Bauenhof), Mīlītes muiža (Neuhallhof) un Pučurgas muiža (Galandfeld). Attēlā redzamais tornis pieder 1687. gadā pēc Zviedrijas karaļa Kārļa XI pavēles uzceltajai Matīšu evaņģēliski luteriskajai baznīcai, kas ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis. No 1838. līdz 1840. gadam baznīca piedzīvoja pārbūvi; attēlā redzamais tornis ir celts 1908. gadā. 20. gadsimta sākumā visas šīs muižas apvienoja vienā – Bauņu pagastā. 1945. gadā pagastā izveidoja Bauņu un Matīšu ciemu, bet pagastu 1949. gadā likvidēja. 1951. gadā Matīšu ciemam pievienoja Bauņu ciemu. 1990. gadā izveidoja Matīšu pagastu.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Wolmar : Verl. P. Leepa

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 8,8 x 13,8 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.