Latvijas skati. Ikšķiles baznīcas drupas, 1933

Vieta: Ikšķiles pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Daugava, upe, Upes, Latvija, Baznīcu ēkas, Ikšķile (Ikšķiles novads, Latvija), Ikšķiles viduslaiku baznīca

Anotācija: Ikšķiles baznīca tika celta 1184. gadā kā bīskapa pils kapela, lai gan pati pils tika uzcelta tikai nākamajā gadā. Šo baznīcu uzskata par vecāko sakrālo celtni Latvijā - ir zināms, ka pirms šīs mūra celtnes Jersikā ir bijusi baznīca pareizticīgajiem un kāds dāņu tirgotājs jau ap 1070. gadu uzcēlis baznīcu Kurzemē - tomēr vienīgi no Ikšķilē celtās baznīcas līdz mūsdienām saglabājušajās mūra atliekas, tādēļ to uzskata par vecāko sakrālo celtni Latvijā. Ikšķiles baznīcas celtniecību organizēja bīskaps Meinards, sākotnēji tā bija neliela romāņu stila divjomu celtne ar altāri celtnes Austrumu galā. Baznīcai sākotnēji nebija torņa, bet celtnes Rietumu daļā atradās neliela izbūve zvanam. Pēc tam, kad 1186. gadā, kad tika pabeigta arī pils celtniecība, Meinardu ordinēja par pirmo Livonijas bīskapu un Ikšķile kļuva par kristīgās ticības izplatības centru. Baznīca ir cietusi daudzos karos un tāpēc bieži arī pārbūvēta. Lielākās pārbūves notikušas 14. gadsimta otrajā pusē, 1613., 1754. un 1879. gadā, kad masīvie mūri bija saglabājušies pirmatnējā veidā. 1879. gadā pārbūvi vadīja arhitekts Johans Daniels Felsko (1813–1902), baznīcu pilnīgi pārveidoja, to pagarinot Austrumu – Rietumu virzienā un veco celtni ietverot jaunajā, baznīcai uzcēla arī augstu zvanu torni. Pēc šīs pārbūves no viduslaiku celtnes saglabājušās tikai dažas detaļas. Pirmā pasaules kara laikā - 1916. gadā - baznīcu sagrāva vācu karaspēks. Lai arī pēc Pirmā pasaules kara tika izstrādāts baznīcas atjaunošanas projekts (1926), taču tas netika īstenots, jo baznīca bija nepieciešama ciema centrā. Mūsdienās ir saglabājušās tikai Ikšķiles vecās drupas uz nelielas salas Daugavā pēc Rīgas HES ūdenskrātuves izveidošanas. Šobrīd salā ir uzstādīts 10 m augsts metāla krusts (mākslinieks E. Samovičs) un akmens altāris (tēlnieks J. Karlovs). Konservācijas nolūkos 2002. gadā drupām uzlikts metāla segums. Tagad, lai apskatītu celtnes drupas, uz salu var nokļūt ar laivu, kā arī ar pārceltuvi.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: B.v. : izd. marka EmBR

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 9,2 x 14,1 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.