Zaubes luterāņu baznīca, 1978

Vieta: Zaubes pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Luterāņu baznīcu ēkas, Latvija, Zaubes pagasts (Amatas novads, Latvija), Zaubes luterāņu baznīca

Alternatīvais nosaukums: Jaunpils luterāņu baznīca

Anotācija: Zaubē (Jürgensburg, Jaunpils) 16. gadsimta 60.gados Josts Mots uzcēla koka baznīcu bez torņa. 1643.gadā tika uzcelta jauna baznīca bez sakristejas un ar klona grīdu. 1696.gadā pulkvežleitnants, velāk landrāts un virskonsistorijas direktors Jaunpils muižas īpašnieks Karls Gustavs fon Mots uzcēla ozolkoka baznīcu. 1854.gadā šeit tika uzcelta un 16.septembrī iesvētīta mūra baznīca ar zemu, padruknu torni, ko noslēdza zema piramidāla smaile. 1911.gadā nojauca veco torni un par Jaunpils muižas īpašnieka Paula Sokolovska līdzekļiem sāka celt tagadējo torni ar augstu smaili. Būvi pabeidza 1913.gadā, tajā pašā gadā arī tika uzbūvētas erģeles. Pēc Pirmā pasaules kara Jaunpils draudze atjaunoja kara laikā, 1917. gadā cietušo dievnamu. Altāra rentabla kolonnas nomainīja pilastri. 1930. gadā Zaubes luterāņu baznīcā pie sienas uzstādīta piemiņas plāksne 1919. gada Brīvības cīņās kritušajiem jaunpiliešiem. 1934. gadā erģeļmeistars Jēkabs Jaugietis (1874-1968) uzbūvēja jaunas ērģeles par Ls.14000, kas Pirmā pasaules kara laikā gāja bojā. Latvijas valstī sākotnēji bija divi Jaunpils pagasti – viens atradās Vidzemes novadā Rīgas apriņķī un otrs Zemgales novadā Tukuma apriņķī, zaubēniešiem valdība lika pagasta nosaukumu mainīt. 1926. gadā Zaube ieguva savu pašreizējo nosaukumu, kurš aizgūts no Zaubes upes vārda. Jaunpils luterāņu draudze saglabāja savu nosaukumu līdz 1943. gadam.
Pēckara gados draudze bija spiesta baznīcu pamest. 1963.gadā Ziemassvēkos notika pēdējais dievkalpojums. 1934.gadā ērģeļmeistara Jēkaba Jaugieša buvētās jaunās ērģeles tika iznīcinātas reizē ar parējo iekartu altāri, kanceli pēc 1963. gada. 1969.gadā noārdīta torņa smaile ar krustu, dievnamā ierikota sporta un kino zāle, pēc tam minerālmēslu noliktava, to nomainīja patērētāju biedrības noliktava. Tieši pirms Ziemassvētkiem, 1991. gada 22. decembrī baznīca tika atdota draudzei. Dievnams atjaunots.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Raimonds Zalcmanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Raimonds Zalcmanis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.