J.G. Herdera piemineklis pirms Herdera laukuma izveides, [18--]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Celtnes, Pieminekļi, Rīga (Latvija), Tēlnieki, Arhitekti, Vecrīga (Rīga, Latvija), Herdera piemineklis (Rīga, Latvija), Šēls, Heinrihs Karls, 1829-1909, Schaller, Ludvig, 1804-1865

Anotācija: J. G. Herdera piemineklis ir pirmais piemineklis Rīgā, kas veltīts kultūras darbiniekam. Bronzas krūšutēls ir izgatavots 1964.gadā. Tā ir vācu tēlnieka L. Šallera Veimārā 1850.gadā uzstādītā pieminekļa (augšdaļas) kopija. Bronzas pieminekļa rakurss ir izvēlēts tā, lai seja būtu pretī J.G. Herdera kādreizējai dzīvesvietai, čuguna postaments un nožogojums ir izgatavots pēc H. Šēla (Scheel, Heinrih Karl, 1829-1909) projekta Vērmaņu dzelzs lietuvē; uz postamenta bija uzraksts: "Johann Gottfried Herder. Licht. Liebe. Leben. 1864.25.VII. Geboren d. 25.August 1744 in Mohrungen (Ost Preusen. Kollaborator an der Domschule und Pastor Adj. an den Vorstadkirchen in Riga. 1864.-1769. Gestorben d. 18.December 1803 in Weimar.". Attēls ir uzņemts starp 1864. un 1886.gadu - par to liecina attēlā redzamā apbūve, kas mainījusies līdz ar Doma laukuma izveidošanu un Doma baznīcas mācītāja mājas uzcelšanu (arh. - K. Neiburgers 1886.g.) nojauktā diakonāta nama vietā. Pieminekli I pasaules kara laikā demontēja evakuēšanai uz aizmuguri, taču tas nepazuda un pēc aptuveni 10 gadiem tika uzstādīts tam paredzētajā vietā. Pēc II pasaules kara beigām to novāca kā ideoloģiski kaitīgu, taču kad 1959.gadā Rīgā gaidīja ierodamies VDR valdības delegāciju ar V. Ulbrihtu priekšgalā, krūšutēls ieguva jaunu postamentu no melna granīta (izgatavojis tēlnieks M. Zaurs 1959.gadā) un tika novietots iepriekšējā vietā (taču augstie viesi līdz tam tā arī neaizstaigāja). Uzraksts, kas atradās uz iznīcinātā čuguna postamenta, uz jaunā melnā granīta cokola netika atjaunots - tur ir iegravēts tikai J.G. Herdera vārds un dzīves dati.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Rīga : G. Kundta foto skatu karšu izdevniecība

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 9 x 13,8 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(LR)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.