Rundāles pils, [19--]

Vieta: Rundāles pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Pilis, Rundāles pagasts (Rundāles novads, Latvija), Zirgi, Arhitekti, Rundāles pils (Latvija), Rastrelli, Bartolomeo Francesco, 1700-1771

Alternatīvais nosaukums: Schloß bei Bausk

Anotācija: Rundāles pils tika celta divos posmos. Pirmais posms sākās 1736.gadā, kad hercoga E. J. Bīrona uzdevumā pili cēla B. F. Rastrelli, taču pils celtniecība 1740.gadā tika pārtraukta, jo hercogu Bīronu gāza un izsūtīja. No šī perioda ir saglabājušās pils ārējais veidols (kā arī abas parādes kāpņu telpas un Mazā galerija). Otrais celtniecības posms sākās tikai pēc hercoga Bīrona atgriešanās no trimdas 1762.gadā, darbi pie pils būvniecības atsākās B. F. Rastrelli vadībā. Pils celtniecība tika pabeigta 1767.gadā. Pils (100 x 86 m) ir celta baroka un rokoko stilos, divos stāvos. Pēc tam, kad 1795.g. Kurzemes hercogisti pievienoja Krievijai, Rundāles pils piederēja grāfam V. Zubovam, tad viņa brālim kņazam P. Zubovam, kura atraitne Rundāles muižu atnesa pūrā grāfam A. Šuvalovam. Šai dzimtai Rundāle piederēja līdz Latvijas agrārajai reformai 1920.gadā. Pils postīta gan 1812.gadā Napoleona iebrukuma laikā, gan I Pasaules kara laikā, īpaši avantūrista Bermonta - Avalova iebrukuma laikā, kad pils iekārtojums ticis izsaimniekots. Sākotnēji pēc I pasaules kara izpostītā pils piederēja Latvijas Kara invalīdu sabiedrībai, tur atradās skola un dzīvokļi. 1933.g. pils tika nodota Valsts vēsturiskajam muzejam un izdarīts ēkas remonts. II Pasaules kara laikā pils necieta, taču pēc kara tās zālēs tika ierīkotas noliktavas. 1964.gadā pilī sāka darboties Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzeja filiāle, kas 1972.gadā izveidojās kā Rundāles pils muzejs. Ar 1972.gadu tika uzsākta pils restaurācija, kas joprojām turpinās. Šī pasākuma mērķis ir konsekventa arhitektūras un mākslinieciskās apdares autentiskuma saglabāšana, taču papildināt šo apdari ar tām detaļām, kas bija gājušas bojā karu gaitā, lai no jauna atrastu 18.gadsimta interjera stilistisko viengabalainību.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Berlin : Georg Stilke, Verlagsbuchhandlung

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 8,3 x 14 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.