Alūksne, [192-]

Vieta: Alūksnes pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Alūksne (Alūksnes novads, Latvija), Viduslaiku pilis, Ezeri, Salas, Alūksnes ezers (Latvija), Alūksnes viduslaiku pils (Alūksne, Latvija)

Anotācija: Attēlā ir redzama Pils jeb Marijas sala Alūksnes ezerā un uz tās esošās pirmās Alūksnes mūra pilsdrupas, kas ir iekļautas Valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā. Alūksnes vecā pils tika celta 1342.gadā, Livonijas ordeņa mestra Burharda fon Dreilēvena laikā. Pēc pils nosaukuma, kas atvasināts no atrašanās vietas Marijas salā – Marienburg – ir radies pirmais vāciskais Alūksnes nosaukums. Cietoksnis ar 1,85 m bieziem laukakmens mūriem un astoņiem torņiem bijis viens no ordeņa stiprākajiem cietokšņiem. Nocietinātā Livonijas ordeņa pils kalpoja kā varenākais cietoksnis ordeņa valdījumu austrumu daļā; ap to veidojās miests un attīstījās tirdzniecība. Livonijas kara laikā 1560.gadā pili sagrāba Ivana Bargā karaspēki, taču saskaņā ar Zapoļskas Janas miera līgumu, bija spiesti to nodot poļiem. No 1582. līdz 1597.gadam Alūksne bija poļu varā. 1600.g. pili iekaroja zviedru karaspēks, bet jau pēc gada poļu karaspēks Zamoiska vadībā pili atkaroja. 1625.g. pili aplenca un ieņēma zviedri Bjernbergas grāfa Gustava Horna vadībā. 1658.g. pēc aplenkuma pili pārņēma cara Alekseja karaspēks. 1661.g., sakarā ar Kardisas miera līgumu, pili pārņēma zviedri un tā ar karaļa svētību pārgāja zviedru ģenerāļa G. Horna īpašumā (līdz pat 1682.g. muižu redukcijai, ko realizēja Zviedrijas valdība). Ziemeļu kara laikā 1702.gadā Alūksni aplenca Borisa Šeremetjeva komandētais krievu karaspēks. Zviedru armijas komandants Flovians Filo fon Tilams pieņēma lēmumu kapitulēt, kamēr kapteinis Vulfs un junkurs Gotlībs uzspridzināja pils pulverpagrabus. Pēc Ziemeļu kara notikumiem drupās pārvērstā pils vairs netika atjaunota un Marienburga zaudēja savu stratēģisko nozīmi..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Autors: Kr. Lapiņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,5 x 13,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.