Auce. Pils, [193-]

Vieta: Auces pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Pilis, Auce (Auces novads, Latvija), Arhitekti, Vecauces pils (Latvija), Stũler, Frīdrih August, 1800-1865

Alternatīvais nosaukums: [Vecauces pils]

Anotācija: Valsts nozīmes kultūras piemineklis Vecauces pils kungu māja ir viena no pirmajām angļu neogotikas stila pilīm, kas ir domājams, celta pēc arhitekta Frīdriha Augusta Štīlera projekta 1843.g. grāfam Karlam fon Mēdemam. Arī pils interjeri bija veidoti atbilstoši stilam ar ozolkoka paneļiem un griestu apdari, kokgriezumiem, stuka veidojumiem, mākslīgo marmoru. Šī it kā no atsevišķiem kubiskiem elementiem sakrautā ēka ar paaugstinātu rizalītu centrā un slaidu, asimetriski novietotu torni, un ar Tjūdoru jeb angļu neogotikas elementiem ir uzskatāma par daudz nozīmīgāku neostila precedentu nekā dekorāciju nomaiņa vecās vecas viduslaiku fasādēs. 19.gadsimta otrajā pusē tika veikti pārbūves darbi , kad tika piebūvēti altāns, un 20.gadsimta sākumā veranda ieguva torni. Kopš šī laika Vecauces pils prakstiski nav mainījusi savu izskatu. 1905.gada nemieros pils tika dedzināta un zaudējusi interjeru apdari. Pēc 1920.gada zemes reformas pils atrodas Latvijas Universitātes īpašumā. (Kopš 1924.gada Vecauces nosaukums tiek nomainīts uz Auci.) Tā atjaunota, bet ne sākotnējā greznumā un šodien apskatāma vienkāršotā veidā. Latvijas Lauksaimniecības universitātes MPS “Vecauce”. Pēdējie lielākie remontdarbi pilī no 1988.gada līdz 1993.gadam..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 8,7 x 13,7 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.