Jelgava. Pētera akadēmija, [191-]

Vieta: Jelgava

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Skolu ēkas, Jelgava (Latvija), Arhitekti, Academia Petrina, Jensens, Severīns, 1723-1809

Alternatīvais nosaukums: Mitau, Ein Hof

Anotācija: Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Pētera Akadēmijas (Academia Petrina) ēka ir celta no 1718. līdz 1722.gadam kā hercogienes Annas pils. To no 1773. līdz 1775.gadam pārbūvēja un pielāgoja pēc dāņu arhitekta Severīna Jensena projekta. Ēka ir baroka stilā ar klasicisma iezīmēm pēc Braunšveigas Karolinuma parauga. Academia Petrina dibinātājs bija E. J. Bīrona dēls Pēteris Bīrons un tā bija iecerēta kā universitāte ar četrām fakultātēm, bet tika izveidota par akadēmisku ģimnāziju. Ēkas centrā izveidotajā 35 m augstajā tornī līdz 1919.gadam pastāvēja pirmā astronomiskā observatorija Latvijā. Ēka cieta ugunsgrēkā 1919.gadā pēc tam, kad avantūrista Bermonta - Avalova armija namu aizdedzināja. 1922.gadā tika nodibināta Jelgavas klasiskā ģimnāzija, kurai piešķīra bijušās akadēmiskās ģimnāzijas ēku. II Pasaules kara laikā Pētera akadēmija nodega vēlreiz. Pēc kara no 1949. līdz 1951.gadam tika veikti ēkas atjaunošanas darbi, restaurējot to pirmatnējā ārējā veidojumā ar kupolveida torņa noslēgumu, taču ēkas iekšējais plānojums tika pielāgots Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja vajadzībām. Muzejs tur atrodas arī mūsdienās..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Autors: Meta Lohding

Izdevējs: Berlin : Hermann Kraatz

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 14,1 x 9,1 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.