Zaļenieku jeb Zaļā pils, 1932

Vieta: Zaļenieku pagasts

Priekšmeti: Atklātnes, Muižas, Latvija, Arhitekti, Zaļenieku muiža (Latvija), Zaļenieku pagasts (Jelgavas novads, Latvija), Gensen, Severin, 1723-1809, Rastrelli, Bartolomeo Francesco, 1700-1771

Anotācija: Valsts nozīmes kultūras piemineklis Zaļenieku pils jeb Zaļā muiža tika celta no 1768. līdz 1775. gadam pēc E.J. Bīrona pasūtījuma. Pils centrālās daļas kompozīcija, kolonnu un frontonu proporcionālās attiecības atgādina Strogonovu pili Pēterburgā, kuras projekta autors ir Frančesko Bartolomeo Rastrelli (1700-1771), kas norāda uz šī projekta izmantošanu Zaļenieku pils būvniecībā, taču atsevišķas detaļas, piemēram, īpatnēji kolonnu kapiteļi, cokolstāva logu apmales ar raksturīgu rustiku un fasāžu plaknes uzirdinājums ar bagātīgu arhitektonisko elementu klāstu, liecina par arhitekta Severina Jensena radošo rokrakstu, tādējādi padarot baroka stilā ieturēto ēku stilistiski tuvāku tajā laikā plaukstošajam klasicismam. Ēkas projekta autors ir arhitekts Severīns Jensens (Gensen,1723-1809), tā celta vēlā baroka stilā. Zaļenieku pilij ir divi stāvi, rizalīti abu garenfasāžu centrā un arī galos, parka puses rizalīta arhitektoniskais risinājums ir atšķirīgs. Zaļenieku pils ārējais izskats līdz mūsdienām nav mainījies - saglabājies oriģinālais apmetums, profilējumi un dekoratīvās detaļas, vienīgi jumta segumā kārniņi ir nomainīti ar skārdu. 19. gadsimta vidū tika veiktas iekštelpu izmaiņas pēc īpašnieka barona Alekša fon pasūtījuma. Pils plānojums 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā ir mainījies nedaudz – pirmajā stāvā izbūvēts koridors un no vestibila atdalītas vairākas nelielas telpas. Pēc agrārreformas pils nonāca valsts īpašumā un no 1920. līdz 1935. gadam tajā bija Zaļenieku valsts ģimnāzija, no 1935. līdz 1940. gadam – Valsts Zaļenieku mājturības skola, no 1940. līdz 1945. gadam - Zaļenieku mājturības vidusskola, bet pēc tam – dažādi tehnikumi. No 1999. gada šeit atrodas Zaļenieku arodvidusskola.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Autors: F. Kalniņš

Izdevējs: Dobele : F. Kalniņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fotogrāfija, 13,4 x 8,3 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.