Kurzemes Šveice. Skats pāri Abavai uz Hercoga Jēkaba pulvera dzirnavām, 1943

Vieta: Kandavas pilsēta

Priekšmeti: Atklātnes, Upes, Latvija, Pilskalni, Govis, Graudu dzirnavas, Abava, upe (Latvija), Kandava (Kandavas novads, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Kurländische Schweiz. Blick über die Abau auf eine Pulvermühle Herzog Jakobs

Anotācija: Senču jeb Kuršu (arī Bruņinieku) pilskalns atrodas Kandavas pilsētas Ziemeļu daļā, Abavas senlejas kraujā. Pilskalns paceļas 8-10 m (66 m virs jūras līmeņa) pār apkārtējo ieleju; stāvās kalna nogāzes apaugušas ar krūmiem. Pilskalnā konstatētas saktas, šķēpu gali ar astoņšķautņainu uzmavu, divas bronzas krustadatas, dzelzs nazis un laužņu fragments. Pirmo reizi pilskalna attēls ir publicēts 1842.gada F.Kruzes darbā "Neckrolivonica”, 1869. gadā pilskalnu uzmērīja A. Bīlenšteins, bet 1922.gadā - E.Brastiņš, kurš te atrada lībiešu bruņurupuču saktu. Tā kā pilskalns ir neliels, tas nav bijis apdzīvots, taču blakus tam bijusi apmetne. Vācieši pilskalnu esot dēvējuši par baznīckalnu, jo uzbedums pilskalnā atgādina torni. Pilskalna pakājē atrodas tā sauktais „pulvertornis” (hercoga Jēkaba laikā te glabāja šaujampulveri), kas ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis. Tā ir brīvstāvoša četrstūrveida (gandrīz kvadrātveida) celtne divos stāvos ar gandrīz 2 m bieziem mūriem un četrslīpņu jumtu. Tajā atrodas manteļskurstenis. Torni ar fogteju savienojis ap 12 m garš tilts uz viena balsta. Laukakmens mūra ēkas kādreizējie koka pārsegumi nav saglabājušies. Ēkas glābšanas darbi sākti jau 1957. gadā, bet nav pabeigti. Līdz mūsdienām nav saglabājusies attēlā pa kreisi no pulvertorņa esošā piebūve..

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Autors: Krišjānis Vīburs

Izdevējs: Rīga : K. Vīburs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 9,2 x 13,9 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Mākslas un mūzikas centrs. Mākslas lasītava

Novietojuma kods: IAt/77(L)

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.