Gatartas muiža. Klēts, 1981

Vieta: Drustu pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Drustu pagasts (Raunas novads, Latvija), Gatartas muiža (Latvija), Labības noliktavas

Anotācija: Gatartas muižas kompleksā pirmās ēkas uzbūvēja Nikolajs Kristofs Hagemeisters 1786. un 1787. gadā. A. F. fon Hagemeisters uzsāka mūra ēku celtniecību, kas tika pabeigta 1824. gadā. Muižas ēkām izmantoti gan klasicisma, gan baroka stila elementi. Mūsdienās Gatartas muižas ēkas, kaut daļēji pārbūvētas, ir saglabājušas savas sākotnējās arhitektoniskās formas, taču tās ir stipri nolietotas un bojātas. Kompleksā ietilpst pils, 20 ēkas un parks. Muižas kompleksa kopplatība ir 8,9 hektāri. Uz augstākā paugura atrodas pils ar parku. Tai blakus - dārznieka māja, kas velta 19. gadsimta sākumā, klēts , stallis, paugura pakājē magazīna, celta19. gadsimta sākumā un kundziņkrogs. Otrpus Drustu - Jaunpiebalgas ceļam atrodas muižkunga māja un saimniecības ēku komplekss Gatartas muižu 18. gadsimta beigās izveidojis Drustu pagasta toreizējais īpašnieks, virsnieks un kambarkungs Nikolajs Kristofs Hagemeisters. Muižu mantoja viņa dēli, kas to pārdeva artilērijas leitnantam Augustam Ferdinandam fon Hagemeisteram. Nākošais mantinieks - A. F. fon Hagemeistera dēls Voldemārs Hagemeisters bija pēdējais Hagemeisteru dzimtas īpašnieks Gatartā. Pēc viņa nāves muižu nopirka Ādolfs Zīverss. No viņa to 1905. gadā mantoja viņa dēls Viktors fon Zīverss, kura īpašumā tā atradās līdz agrārreformai 1922. gadā, kad muiža tika atsavināta un sadalīta vairāk nekā 50 jaunsaimniecībās, atstājot bijušajam īpašniekam un viņa dēlam nelielu daļu. Pirmajos ulamņlaikos Gatartas muiža par nopelniem brīvības cīņās uzdāvināta Jānim Greblem, Lāčplēša Ordeņa kavalierim, kurš tajā nodzīvoja līdz 1941. gadam. Pēc Otrā pasaules kara muižas pilī ierīkoja Gatartas ciema padomi un bibliotēku. Šobrīd Gatartas muižas ēkas ir privātīpašums.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Raimonds Zalcmanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Raimonds Zalcmanis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.