Varakļānu katoļu baznīca, 1981

Vieta: Varakļānu pilsēta

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Katoļu baznīcas ēkas, Varakļāni (Varakļānu novads, Latvija), Varakļānu Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīca

Anotācija: Varakļānu katoļu draudze ir izveidojusies 18.gadsimtā, kad šeit darbojās Jezuītu ordeņa misija, jeb Borhu misija. Pirmā koka baznīca Varakļānos parādījās jau 1675.gadā. Šai baznīcai novecojot, grāfs J. Borhs 1740.gadā uzcēla jaunu koka baznīcu. Tā nodega 1809.gadā. Savukārt grāfs Mihaels fon der Borhs bija iecerējis lielas mūra baznīcas celtniecību pēc arhitekta V. Macotti projekta. Vienlaikus ar muižas pils būvniecību 1783. gadā tika iemūrēti baznīcas pamati, bet tālāka šī projekta īstenošana atlikta – līdzekļu trūkuma dēļ. Baznīca uzcelta 1854. gadā, kad muižas īpašumus mantošanas rezultātā bija pārņēmis grāfa M.Borha vecākais dēls grāfs Karols Borhs.Celtniecības darbus vadīja arhitekts Vītols. Līdzekļu trūkuma dēļ tā uzbūvēta samazinātā veidā, atkāpjoties no sākotnējā projekta. Līdz ar to cietis baznīcas ārējais un iekšējais izskats. Baznīca ir klasicisma stila, ar diviem masīviem torņiem, vairākām ieejām ar granīta kāpnēm. Galveno ieeju rotā portiks ar sešām baltām kolonnām. Baznīcas altāri ir veidotikrāsaina Itālijas marmora apdarē, ar lielām svētbildēm. Otrā Pasaules kara laikā Varakļānu katoļu baznīcas draudze pārcieta dažādas grūtības, postījumus - ērģeļu zudumu, zvanu noņemšanu no torņiem u.c. Pēckara remontu laikā dzimtās baznīcas sakārtošanā talkā nāca arī bīskaps Pēteris Strods. Varakļānu Romas katoļu draudzes baznīca ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: Raimonds Zalcmanis

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Raimonds Zalcmanis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.