Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, [191-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Rīga (Latvija), Muzeju ēkas, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Krišjāņa Valdemāra iela (Rīga, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Rīga. Pilsētas muzejs, Riga. Das Museum

Anotācija: Latvijas Nacionālais mākslas muzeja galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā, kas pēc baltvācu arhitekta Vilhelma Neimaņa projekta uzbūvēta 1905.gadā, ir viena no iespaidīgākajām historisma stila celtnēm Rīgas bulvāru lokā. Tā ir pirmā īpaši muzeja vajadzībām būvētā celtne Baltijā. Pati ēka, kā arī ekspozīcijas telpu parametri atbilda to prasību līmenim, kādas gadsimtu mijā Eiropā tika izvirzītas mākslas muzeja vajadzībām. Majestātiskā fasāde veidota baroka un klasicisma stilā, centrālā frontona skulpturālo grupu darinājis tēlnieks Augusts Folcs. Ēkas interjerā – vestibilā un kāpņu margu rotājumā – izmantoti jūgendstila elementi. Augšstāva vestibilu grezno ievērojamā latviešu gleznotāja Vilhelma Purvīša un Igaunijas mākslas klasiķa Gerharda fon Rozena seši pusapļa dekoratīvie gleznojumi. Ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas tuvākajā nākotnē gaida rekonstrukciju un restaurāciju.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Rolands Sēlis

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.