Latvijas armijas Litenes nometne, [193-]

Vieta: Litenes pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Karavīri, Latvija. Armija, Litenes pagasts (Gulbenes novads, Latvija), Litenes vasaras nometne

Anotācija: Latvijas armijas Latgales divīzijas vasaras nometņu kompleksu pie Litenes sāka veidot 1935. gadā. Litenes nometnē sākotnēji karavīri dzīvoja teltīs, vēlāk tika izbūvētas koka baraku tipa celtnes - kazarmas uz betona pamatiem (pāļiem). Nometnes teritorija bija labiekārtota un sadzīve noritēja atbilstoši Latvijas armijas tā laika reglamentam un noteiktajiem normatīviem.
Pēc Otrā pasaules kara sākuma 1939. gadā Litenes nometnes teritorijā izveidota Latvijā internēto 400 Polijas armijas karavīru nometne, kas pastāvēja līdz 1940. gada martam. 1941. gada vasarā Litenē Armijas vasaras treniņu nometnē tika apcietināti vairāk nekā 300 Latvijas armijas virsnieki. Vairāki virsnieki tika nošauti uz vietas, pārējie - izsūtīti uz Sibīriju. 1941.gada 14.jūnijā Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 km attālumā no Litenes, apcietināja un deportēja uz Sibīriju vismaz 430 virsnieku. Deportētie virsnieki tika tiesāti no 1941.gada rudens līdz 1942.gada pavasarim, galvenokārt par dzimtenes nodevību. No aizvestajiem latviešu karavīriem pēc reabilitācijas atgriezās tikai 70, pārējie tika nošauti vai gāja bojā spaidu darbos dažādās nometnē. Kopumā 1940. – 1941.gadā represijas skāra 4665 bijušos Latvijas armijas karavīrus, tostarp 1086 virsniekus - no viņiem viens bija admirālis, 23 – ģenerāļi.
2001.gada 14.jūnijā Litenes kapos atklāja Ivara Feldberga un Sandra Gribanovska veidoto piemiņas ansambli "Sāpju siena", kas veltīta nogalinātajiem un nomocītajiem Latvijas armijas virsniekiem. Latvijas armijas Litenes vasaras nometne ir oficiāli iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes vēsturiska notikuma vieta.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Arno Smiltnieks

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.