Kapsēdes dižakmens, [1901?]

Vieta: Medzes pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Vīrieši, Laukakmeņi, Medzes pagasts (Grobiņas novads, Latvija), Kapsēdes dižakmens (Latvija)

Anotācija: Kapsēdes akmeni uzmērījis un aprakstījis K. Grēvinks jau 1861. gadā. Savulaik tika uzskatīts par augstāko akmeni Latvijā, tomēr tagad ir apzināti augstāki akmeņi. 1. pasaules kara laikā vācu karavīri iekaluši uzrakstu “Weltkrieg 1914 – 1916”. Kapsēdes dižakmens izmēri : Garums – 5,5 m, platums – 3,4 m, augstums – 4,2 m, apkārtmērs 16,5 m, lielākā gabala tilpums - 60 m³. Sākotnēji bijis ieapaļš, taču sašķelts trīs daļās. Kopējais akmens tilpums sākotnēji esot vērtēts uz 80 - 110 m3. Akmens atrodas Baltijas Ledus ezera pārskalotajā līdzenumā, kur to pirms 10,5 - 11 tūkstošiem gadu no morēnas izskalojuši viļņi un izspiedis ledus. Teika par Velnu, kas nesis no Pērkona pils nozagto akmeni, bet Pērkons viņu panācis un ar zibeni akmeni sašķēlis trīs daļās.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Guntars Zariņš

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.