Liepnas muižas strādnieku māja, 2010-10

Vieta: Liepnas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Mājokļi, Latvija, Liepnas pagasts (Alūksnes novads, Latvija), Liepnas muiža (Latvija)

Anotācija: Ēka būvēta kā Liepnas muižas strādnieku māja. Vēlāk tajā atradusies mežniecība, slimnīca, tagad doktorāts.
Liepnas muiža dibināta, domājams 17.gs. vai 18.gs. sākumā. Sākotnējais nosaukums - Lipna. Līdz 1919.g. Lipna ietilpa Viķebskas guberņas Ludzas apriņķa Marienhauzenas (Viļakas) pagastā. Neatkarīgās Latvijas valstī Lipnu oficiāli pārdēvēja par Liepnu un atdalīja no Ludzas apriņķa, pievienojot jaunizveidotajam Pitalovas (Jaunlatgales, Abrenes) apriņķim. Pēc II pasaules kara Liepna tika pievienota Alūksnes rajonam, formāli no Latgales pārejot Vidzemē. Liepnas miests sāka veidoties ap Liepnas muižu, kad muižas īpašnieks ap 1840.g. tur uzcēla baznīcu un krogu. 19.gs. beigās, 20. gs. sākumā muiža uzcēla alus un spirta brūzi, tās teritorijā darbojās ūdensdzirnavas. Liepna smagi cieta II pasaules kara kaujās, kad nodega vai tika sašautas lielākā daļa no miesta un muižas ēkām. Šodien saglabājies no laukakmeņiem celtais alus brūzis, muižas klēts, kūts, koka strādnieku māja un vēl dažas saimnieciskās ēkas. Muižas centrs padomju okupācijas gados izpostīts, ierīkojot mehāniskās darbnīcas, dārzi iznīcināti, parks aizlaists..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Valters Grīviņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valters Grīviņš

Partnera apzinātājs: Valters Grīviņš

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Jānis Bubonis 2014. gada 2. aprīlis, 14:24:24

Tā nav Liepnas muižas strādienku māja. Tā ir mana radinieka māja no Liepnas - Kupravas ceļa (netālu no rajonu robežas). Pats pārcēlas dzīvot uz Liepnas centru. Kā tā varbūt muižas strādnieku māja, ka muižas jau labu laiku nebija, un jau pastāvēja padumjā savienība?

Ginta Zalcmane 2014. gada 4. aprīlis, 19:33:24

Fotogrāfijas autors un arī ievietotājs portālā "Zudusī Latvija" nepiekrīt Jūsu rakstītajam. Lūgums pārbaudīt informāciju.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.