Liepnas muižas alus brūža vējrādītājs, 2010-10

Vieta: Liepnas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Liepnas pagasts (Alūksnes novads, Latvija), Lauksaimniecības celtnes, Alus rūpniecība, Liepnas muiža (Latvija)

Anotācija: Liepnas - toreiz Lipnas - muiža 19. gs./20. gs. sākumā bija galvenais pagasta saimnieciskās dzīves rosinātājs. Sekojot tirgus pieprasījumam, Liepnas muižas īpašnieks ap 1900. gadu Liepnas upītes krastā uzcēla jaunu alus brūzi - izteiksmīgu, no plēstiem akmeņiem un ķieģeļiem mūrētu četru stāvu celtni ar vairākām koka piebūvēm - administratīvo ēku, strādnieku un meistara dzīvokļiem. Brūzi vainagoja liels ķieģeļu skurstenis, kura galā, vēl šodien saglabājies, grozījās vēja rādītājs ar ažūrā tehnikā iestrādātu gadaskaitli "1903". Pēc 1920. gadā dzimušās liepnēnietes, skolotājas Austras Brices atmiņām, brūža darītais alus bijis iecienīts plašākā apkārtnē un vests tirgošanai arī uz Balviem, Viļaku un Jaunlatgali (Abreni). 1944. gadā Liepnā tika izcīnītas sīvas kaujas starp uzbrūkošo sarkanarmiju un atkāpjošos vācu karaspēku. Kauju laikā bojā gāja lielākā daļa Liepnas koka apbūves, izdega arī alus brūža telpas, sabojājot ražošanas iekārtas, taču nenodarot būtiskus bojājumus ēkas nesošajām konstrukcijām. Vēl šodien brūža akmens sienas un jo īpaši varenais skurstenis paceļas augstu virs kokiem, pa gabalu norādot uz vietu, kur senāk putojis no Liepnas laukos audzētiem miežiem darīts miestiņš..

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Digitāli radīts

Autors: Valters Grīviņš

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Valters Grīviņš

Partnera apzinātājs: Valters Grīviņš

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.