Liepupes muiža, 1983

Vieta: Liepupes pagasts

Priekšmeti: Muižas, Fotogrāfijas, Latvija, Liepupes pagasts (Salacgrīvas novads, Latvija), Liepupes muiža (Pernigele) (Latvija)

Anotācija: Liepupes muižas (līdz 20. gadsimta sākumam - Pernigeles muižas) kungu māja pabeigta celt 1751. gadā. Tā celta pēc Johana Andreasa Hāberlanda projekta un bija viena no skaistākajām Vidzemes baroka laika muižu dzīvojamām mājām. Tā vēl līdz pat mūsdienām, neskatoties uz ilgstošo pamestību, saglabājusi dauz no sava autentiskuma. Liepupē no 1788.-1792. gadam dzīvojis un strādājis pie Liepupes mācītāja bērniem par mājskolotāju Garlībs Merķelis. Viņš bijis arī viesis muižā un piemin to savās atmiņās. Savā darbā "Latvieši.." vienu no muižas īpašniekiem, Frīdrihu von Meku, viņš raksturo kā ideālo muižnieku. Pēc von Mekiem, trīs paaudzēs muiža piederēja fon Zengeriem, kas atjaunoja ēku, neizdarot tajā lielas pārmaiņas. 1922. gadā muižu viņiem atsavināja. Padomju periodā un pēc neatkarības atgūšanas muižas sāvoklis pasliktinājās, muižas kungu mājā bija iekārtots padomu saimniecības "Liepupe" kantoris. Patreiz muiža pieder Egitai Lauskai. Viņa cer ēku atjaunot līdz 2011. gada beigām, kad muižai svinēs 260 gadus.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Autors: J. Bite

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Limbažu muzejs

Novietojuma kods: Lž NM 2320

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.