Rīga. Aleksandra iela, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Karietes un rati, Ielas, Viesnīcas, Celtnes, Rīga (Latvija), Brīvības iela (Rīga, Latvija)

Anotācija: Koka nams ar agrāko nr. Brīvības ielā 25 - bij. kņaza Oginska īpašums, 30. gadu 2. pusē īpašnieks tirgotājs J.Vanags. 20. un 30. gados tur darbojās 1. šķiras restorāns “Alchambra”, nama 2. stāvā izvietojās viesnīca “Frankfurt a. M.” (īpašnieks Fridrihs Bergfelds, vēlāk Juris Bērziņš; namā atradās arī viesnīcas īpašnieku dzīvokļi). "Pirmās šķiras “kungu” krogos ar netīrām darba drēbēm nelaida iekšā. Vissmalkākais un, protams, dārgākais bija naktslokāls Alchambra, Brīvības ielā, kur varēja gadīties tā, ka ierēdņa mēneša alga (ap 75 lati) “izkusa” dažās stundās. [...] Dārgajā Alchambrā “īstā dzīve” sākās tikai ap plkst. 10 naktī un beidzās ap 4 no rīta. Galvenokārt dzīroja bagātie latvieši, žīdi, namsaimnieki, tirgotāji, spekulanti, melnās biržas makleri un ārzemnieki. Bet arī parastais ierēdnis un pat iebraucējs laucinieks, kā teica, “gribēja vienreiz redzēt dzīvi” un par puskailiem sieviešiem un citiem “debesu brīnumiem” bija jāsamaksā 100-200 latu liels rēķins." [Ozolnieks M. Dzīves cīņā. Melburnā, 1973, 90. lpp.] ”Alchambra” saviem viesiem piedāvāja izklaidi dansingā, bārā un kabarē, kā viesmākslinieki restorānā uzstājās dejotāji un dejotājas no Francijas, Vācijas, Anglijas un Amerikas; tā., piem., 1936.g. "programmā vēl nebijušas sensācijas! Deju pāris no Brodvejas Irene & Lance; eksotiskā dejotāja Tatjana Baku; čigānu romances un dejas". Restorānā muzicēja pastāvīgs orķestris “The Alchambra Band”. 30. gados namā darbojās arī impressario Izaka Teitelbauma skatuves mākslinieku aģentūra. 1944.g. rudenī namu nodeva PSRS Aizsardzības tautas komisariāta bilancē, bet 1949.g. Baltijas kara apgabalam. Jau 1939.g. bijis nodoms nojaukt ”Alchambras” namu, jo tirgotājs J.Vanags plānojis šajā gruntsgabalā celt lielu dzīvokļu namu. Nams nojaukts 60. gados, tagad šajā vietā nams Brīvības ielā 49/53. [avots: R.Zalcmanis "Nezināmā Rīga"].

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija, 8,2 x 13,5 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0306-1

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (2)

Voldemārs Eichenbaums 2012. gada 25. decembris, 15:27:43

Hotelis "Frankfurt am Main", vēlāk restorāns "Alhambra", tagād bijušais "Rīgas modes" nams, Brīvības ielā Nr.49/53, agrāk Aleksandra ielā Nr.25, Gr. 20/83, g.s. īpašnieks Firsts Oginskis.

Ginta Zalcmane 2013. gada 19. janvāris, 12:46:10

Paldies par precizējumu.

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.