Rīga. Valsts bankas nams, [190-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Karietes un rati, Rīga (Latvija), Arhitekti, Banku ēkas, Latvijas Banka--Celtnes, Reinbergs, Augusts, 1860-1908

Alternatīvais nosaukums: Riga. Reichsbank-Gebäude

Anotācija: Valsts bankas nams celts 1902.−1905. gadā. 20., 30. gados namā darbojās Latvijas banka (dibināta 1922. gadā), līdz 30. gadu vidum arī Finanšu ministrija. 1919. gadā bankas nams bija jaunizveidotās Latvijas Telegrāfa aģentūras pirmā darba vieta. Padomju okupācijas laikā tur atradās PSRS Valsts bankas Latvijas republikas kantoris, 90. gados – Latvijas banka. Pirmsākumā ēkā saimniekoja Krievijas impērijas Valsts banka. Tās Rīgas kantoris 1901. gadā paziņoja, ka sāks jaunas mājvietas būvi (baņķieriem bija kļuvis par šauru Lielajā Pils ielā 12, kur līdz tam atradās galvenais bankas birojs). 1902. gada 27. VI svinīgi tika ielikts nama pamatakmens. Telpu funkcionālais plāns izstrādāts pēc Krievijas impērijas Valsts bankas arhitekta R. Goļeņiščeva skicēm. Fasādes un rotājumus visai būvei veidoja arhitekts Augusts Reinbergs, viņš arī ēkas galvenais arhitekts. Ēkā tika izbūvētas arī dzīvojamās telpas bankas darbiniekiem (tagadējās Krišjāņa Valdemāra ielas pusē). Nama pagalmā bija izbūvēti staļļi un ratnīca.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Riga : Photogr. u. Verlag v. August Lyra

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, fototipija, 8,9 x 13,9 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0201-11

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.