Latvijas futbola izlase, 1934-03-05

Vieta:

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Futbolisti, Polija, Latvijas Futbola federācija

Anotācija: 1920. gadā nodibināta Latvijas Futbola Federācija, līdz ar to izveidojās arī Latvijas futbola izlase. Pirmo spēli Latvijas futbola izlase aizvadīja 1922. gada 24. septembrī pret Igauniju, spēlējot neizšķirti 1:1. Pirmos vārtus Latvijas futbola izlases vēsturē guva uzbrucējs Edvīns Bārda. 1924. gadā izlase piedalījās Olimpiskajās spēlēs Parīzē. 1930-tajos gados Latvijas izlase kļuva arvien spēcīgāka, vislielākos panākumus gūstot 1936.-1938. gadā Austrijas trenera Rūdolfa Štancela vadībā. Visbiežāk pārbaudes spēles notika ar Lietuvu, Igauniju, Somiju, Zviedriju un Poliju. 1937. gadā Latvijas izlase bija tuvu tam, lai iekļūtu 1938. Pasaules čempionāta finālturnīrā. Vispirms ar 4:2 un 5:1 tika pieveikta Lietuvas izlase, bet izšķirošajā spēlē Vīnē Latvija piekāpās Austrijas izlasei ar 1:2. Otrā Pasaules kara izcelšanās sakarā Latvijas futbola izlases darbība sākotnēji tika ierobežota, bet vēlāk pārtraukta pavisam. Pēdējo spēli Latvijas valsts izlase aizvadīja 1940. gada 18. jūlijā pret Igauniju. Labākie 1930-to gadu Latvijas izlases futbolisti bija Jānis Lidmanis, Ēriks Raisters, Jānis Rozīte, Fricis Kaņeps, Iļja Vestermans un tobrīd vēl ļoti jaunais Aleksandrs Vanags, kurš nepaspēja pilnībā realizēt savu potenciālu izlasē. Taču izcilākais pirmskara Latvijas futbolists bija Ēriks Pētersons
Uzņemts 1934. gada 3. maijā, spēle, rezultāts 2 : 0 Latvijas labā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Izdevējs: Fotostudio Wilno

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Alda Balode

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (1)

Raimonds Kaže 2023. gada 13. novembris, 14:40:29

Fotogrāfijas uzņemšanas datums nevar būt pareizs - 1934. gada 5. maijā Latvijas izlase nespēlēja (un arī vispār, tā kā sezona tajā laikā sākās vēlu, izlases pirmie mači parasti notika ne agrāk kā maija beigās). Tā kā fotogrāfija ļoti kompresēta, precīzāk pateikt nevaru (vienīgie futbolisti, ko spēju identificēt, ir Jānis Kļaviņš un Alberts Šeibelis). Mulsina Viļņas fotostudijas zīmogs - kā nekā Viļņa tobrīd ietilpa Polijas sastāvā, bet Latvijas pret Poliju parasti spēlēja Varšavā (un ar 2:0 ne reizes neuzvarēja).

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.