Vecrīga. Smilšu iela. Pulvertornis, [193-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Karietes un rati, Ielas, Rīga (Latvija), Vecrīga (Rīga, Latvija), Smilšu iela (Rīga, Latvija), Pulvertornis (Rīga, Latvija)

Anotācija: Iela pirmoreiz minēta 14. gadsimta sākumā (platea arene), 15. gadsimtā minēta kā sandstrate, vēlāk Sandtstrasse, Gr. Sandstrasse, Lielā Smilšu iela. Iela bija senā satiksmes ceļa – t. s. Lielā Smilšu ceļa sākums pilsētā aiz Smilšu vārtiem, kas atradās līdzās Smilšu tornim – vēlākajam Pulvertornim, savulaik bijusi nozīmīgākā un platākā Rīgas iela. No 1901. gada līdz 1. pasaules karam pa Lielo Smilšu ielu gāja elektriskā tramvaja līnija (maršruts Birža–Bruņinieku iela, vēlāk Birža–Rēveles iela). 20., 30. gados Smilšu iela bija ne vien Vecrīgas, bet arī Rīgas nozīmīgākā kredītiestāžu iela – 20., 30. gados tur darbojušās vairāk nekā 30 bankas un krājaizdevu sabiedrības, tur atradās arī ~15 apdrošināšanas firmas un aģentūras, daudzu rūpniecības un tirdzniecības uzņēmumu biroji un ārvalstu firmu pārstāvniecības. Būvējot Finanšu ministrijas ēku, tika nojaukta vecā apbūve Smilšu ielas gruntsgabalos nr. /5/–/11/13/, /21a/, bet /15/17/ un /19/21/, 1/3, 1/4 iekļauta Finanšu ministrijas ēku kompleksā. Zem ēkas pazuda arī divas mazas ieliņas (Mazā Aldaru un Mazā Zirgu iela). [avots: Zalcmanis R. "Nezināmā Rīga"].

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne, 9 x 13,7 cm

Oriģināla glabātājs, partneris: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Nodaļa: Letonikas un Baltijas centrs. Baltijas Centrālās bibliotēkas kolekcija

Novietojuma kods: R0203-45

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Lūdzu pievieno koordinātes šim objektam, ja zini!
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.