Foļvarkas krievu - vecticībnieku pamatskola, 1932

Vieta: Kastuļinas pagasts

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Skolu ēkas, Skolēni, Vecticībnieki, Kastuļinas pagasts (Aglonas novads, Latvija), Skolotājas

Anotācija: Pastāv uzskats, ka Latvijas vecticībnieki ir bijuši viena no lojālākajām sabiedrības daļām. Pēc Latvijas valsts dibināšanas savas kopienas attīstībai un uzplaukumam tie izmantoja visas iespējas, ko piedāvāja jaunā Latvijas valsts demokrātiskā sistēma. Tūlīt pēc kara, divdesmito gadu sākumā Latvijas valsts bija ļoti nabadzīga, taču tad, kad Pagaidu valdība sāka kārtot visas reliģiskās dzīves puses juridiskos jautājumus, tad, protams, vecticībnieku jautājums un vecticībnieku kopienu īpatnības tika ņemtas vērā. Valsts deva naudu lūgšanu namu saglabāšanai, skolu dibināšanai Latgalē tajos apvidos, kur skolas pirms tam nebija. Šīs skolas tika dibinātas arī vecticībnieku apdzīvotajos ciemos. Jāsaka, ka līdz 1934. gadam, nav iespējams atrast sarežģījumu posmus valsts un vecticībnieku attiecībās Latvijā. Bet arī pēc Kārļa Ulmaņa nākšanas pie varas un autoritāras sistēmas izveidošanas, lielos vilcienos nekas neizmainījās, izņemot to, ka tika likvidēta Vecticībnieku reliģisko draudžu Centrālā padome. Taču citādā veidā tas neietekmēja vecticībnieku kopienu un draudžu situāciju.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Kapiņu pagasts, Pievienot atslēgvārdu

Oriģināla glabātājs, partneris: Aigars Bernāns

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.