Rīga. Rātsnams, [192-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Latvija, Karietes un rati, Rātsnami, Rīga (Latvija), Rolanda statuja (Rīga, Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Rīga. Ratuža nams

Anotācija: Vecā, 14. gadsimtā celtā Rātsnama vietā līdz Otrajam pasaules karam atradās 1750.–1765. gadā celtais Rātsnams, celts pēc inženiera J. F. fon Etingera projekta. Lielākā pārbūve Rātsnamā notika 1806. gadā, kad izjauca ēkas simetriju, jo vajadzēja paplašināt par šauru kļuvušās telpas. 1847.–1850. gadā izbūvēts ēkas trešais stāvs, arhitekta J. D. Felsko projekts. Rātsnama izskatam stipri kaitēja Rātslaukuma līmeņa pacelšana pēc vaļņu nojaukšanas. Ēka zaudēja pagraba stāvu un uzejas kāpnes. Ap Rātsnamu bija novietoti ar galiem zemē iemūrēti 49 lielgabali. 20. gadsimta 20., 30. gados šajā namā no vecās rāts kā atmiņa bija palikuši vēl pāris rāts locekļu atzveltņu krēsli un lielais galds. 20. gs. 20., 30. gados Rātsnamā atradās Rīgas pilsētas diskonta banka, Rīgas pilsētas bibliotēka (ēkas otrajā un trešajā stāvā), dažu rūpniecības un tirdzniecības uzņēmumu kantori; līdz 1940. gadam ēkas pirmajā stāvā darbojās Rīgas pilsētas bāriņu tiesa. Pēc 1941. gada jūnija ugunsgrēka bija saglabājies izdedzis nama korpuss, kuru nojauca tikai 1954. gadā, atbrīvojot vietu vēlākajai RPI (tagad RTU) laboratoriju korpusa jaunbūvei. Jaunais Rātsnams uzbūvēts 21. gadsimta sākumā, izveidojot vecajam Rātsnamam līdzīgu fasādi (projekta autors - arhitektu birojs “Sestais stils”). Ēka atklāta 2003. gada 4.novembrī
Redzama arī Rolanda statuja. 1895.gada 23.augustā tika pabeigta artēziskās akas ierīkošana Rātslaukumā. Jaunā aka pašā Rātslaukuma centrā rosināja apkārtējo namu īpašniekus ziedot līdzekļus tās izdaiļošanai, un īsā laikā tika savākti 2800 rubļi. Pastāvēja uzskats, ka Rolands simbolizē pilsētas tiesas varu, pilsētas neatkarību un brīvību, kā arī tirgus drošību. Arī Rīgā 1895.gadā tika nolemts atjaunot seno viduslaiku tradīciju - Rātslaukumā uzcelt jaunu bruņinieka Rolanda statuju. Metu tai zīmējis arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Johans Kārlis Neimans, bet akmenī 1896.gadā izkalis tēlnieks Augusts Folcs. Statuja uzstādīta 1897.gadā. Pati skulptūra un tās pamatne bija pagatavota no pelēka. smalkgraudaina Silēzijas smilšakmens. Četrskaldņu pamatnes stūros bija ievietotas četras nelielas kolonnas no tumša Somijas granīta. Akas un statujas kopējais augstums bija 6,3 metri. Līdz pat Otrā pasaules kara beigām Rolanda statuju bija pieņemts uzskatīt par pilsētas ģeogrāfisko centru. 1941.gada jūnijā Vecrīgas apšaudē Rolanda statuja tikpat kā nebija cietusi, to noņēma pirmajos pēckara gados. Statuja tika novietota Sv.Pētera baznīcā, kur tā atrodas vēl šobrīd. 2000.gadā tika izgatavota Rolanda statujas kopija un novietota vēsturiskajā vietā Rātslaukumā.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.