Rīga. Esplanāde, [191-]

Vieta: Rīga

Priekšmeti: Atklātnes, Latvija, Pilsētas laukumi, Esplanāde (Rīga, Latvija), Rīga (Latvija)

Alternatīvais nosaukums: Rīga. Bulvāris

Anotācija: Viduslaikos šajā vietā atradies Kubes kalns, kas norakts laikā starp 1783. un 1784. gadiem, izveidojot smilšainu laukumu Rīgas garnizona karaspēka apmācībām un parādēm. 1857. gadā sāka nojaukt pilsētas vaļņus un bastionus, esplanādes zemes joslu nododot pilsētas rīcībā apbūvei, bet karaspēka apmācībām un plašiem sabiedriskiem pasākumiem saglabāja nelielu tās daļu, kur mūsdienās ir parks. 1901. gadā Esplanādē notika Rīgas 700 gadu jubilejas rūpniecības, mākslas amatniecības un pilsētas attīstības sasniegumu izstāde. 1888. gadā esplanādē notika Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki (arī 1923., 1926., 1931., 1933. gados). Ziemas mēnešos Esplanādē vienmēr darbojusies publiskā slidotava. Esplanādei ir sena vēsture, taču pirmie apstādījumi tur ierīkoti tikai ap 1884. gadu pie tagadējās Brīvības ielas pēc tam, kad šajā pusē pacēlās arhitekta Roberta Pflūga projektētā majestātiskā neobizantiskajā stilā celtā Kristus piedzimšanas pareizticīgo katedrāle. 1903. gadā Esplanādes malā uzcēla Rīgas biržas komercskolu (kuras telpās tagad atrodas Valsts Mākslas akadēmija), 1905. gadā uzcēla Mākslas muzeja ēku, kas ir redzama arī šajā atklātnē.
Atklātnē redzams Esplanādes posms no Aleksandra (mūsdienās Brīvības) ielas puses. Aiz koku alejas labajā pusē atrodas Elizabetes iela.

Objekta tips: Atklātne

Datu nesējs: Papīrs

Izdevējs: Стокгольмъ : Акц. О : во Гранбергъ

Atslēgvārdi: Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 atklātne

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (0)

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.