Jēkabpils. Viesnīca "Bellevue" 1931. gada plūdos, [1931]

Vieta: Jēkabpils

Priekšmeti: Fotogrāfijas, Mājokļi, Latvija, Viesnīcas, Plūdi, Jēkabpils (Latvija)

Anotācija: 1931. gada plūdi Jēkabpilī bija vieni no lielākajiem Daugavas plūdiem Jēkabpils vēsturē. Plūdi Jēkabpili pārsteidza 1931. gada 23. aprīlī, kad Daugava izgāja no krastiem un appludināja daudzas pilsētas ielas. Upes krasta mala applūda līdz pat Brīvības ielai, kas tajā laikā bijis neparedzēti augsts līmenis. 1931. gads bija gadsimta griezumā palu ūdeņiem visbagātākais gads. Plūdos Daugavas līmenis pārsniedza vidējo vasaras līmeni par 5,56 metriem. Maksimālais upes caurplūdums pie Jēkabpils 1. un 2. maijā sasniedza 7470 m3 sekundē.2. maijā ūdens līmenis sāka mazināties. 1931. gada Daugavas plūdus Jēkabpilī tā laika fotogrāfi bija nofotografējuši, bet Voldemāra Šņornieka grāmatu veikala īpašnieks Voldemārs Šņornieks pasūtīja fotogrāfiem pastkaršu komplektu ar plūdu skatiem, kas tika izgatavots augstā mākslinieciskā kvalitātē, bet vēlāk pārdots grāmatveikalā. Tolaik izgatavotās fotogrāfijas, kas ir saglabājušās līdz mūsu dienām, kalpo par šo notikumu vēstures liecībām
“Bellevue” bija viena no viesnīcām Jēkabpilī un atradās Daugavas kreisajā pusē, upes krastā, iepretim pārceltuves vietai. Viesnīca "Bellevue" jeb tautā sauktā "Belvija" vai "Belevija" bija divstāvu koka ēka, kas atradās Krasta ielā (tagad Pļaviņu iela), lepno koka fasādi pavērsdama visā platumā pret Daugavu. Viesnīca tika celta 19. gadsimta beigās. Viesnīca darbojās līdz Pirmajam Pasaules karam. Pirmās brīvvalsts laikā viesnīca savu darbību atjaunoja un par tās īpašnieci kļuva Otīlija Ozoliņa. Jau pirms kara viesnīcas augšstāva zālē tika rīkotas teātru viesizrādes un koncerti, bet 20. gadsimta 20. gados viesnīca kļūst par lepnu saieta namu. Pēc kara atgriežoties bēgļiem, tiek nodibināta vietējā teātra trupa, kas viesnīcā sniedz izrādes. 20. gadsimta 30. gados augšējā zāle tika pārbūvēta, ierīkojot skatuvi, šo zāli sauca par Treilona zāli. Šeit ir spēlējis arī Rīgas Latviešu biedrības orķestris Jāzepa Mediņa vadībā. Uzceļot Aizsargu namu, nozīmīgākā sabiedriskā dzīve pārcēlās tur, bet "Belvija" saglabāja viesnīcas un krodziņa funkcijas. Viesnīca "Belvija" pastāvēja līdz padomju varas gadiem, kad šī viesnīcas ēka tika pārveidota par dzīvojamo namu. Ēka tika nojaukta 1990. gadā, uzbūvējot Daugavas dambi.

Objekta tips: Fotogrāfija

Datu nesējs: Fotopapīrs

Atslēgvārdi: 1931. gada Daugavas plūdi Jēkabpilī, Pievienot atslēgvārdu

Apjoma informācija: 1 fotogrāfija

Oriģināla glabātājs, partneris: Jānis Zeps

Partnera apzinātājs: Latvijas Nacionālā bibliotēka

Lai norādītu objekta atrašanās vietu, uzklikšķiniet un pārvietojiet sarkano punktu kartē tā, lai tas atrastos objekta atrašanās vietā.

✓ Apstiprināt izvēlēto vietu
Palīdzība:
Lai saglabātu koordināti, palieliniet karti un pārvietojiet sarkano koordinātes norādes ikonu uz atbilstošo vietu!
Koordinātes norādes ikona pārvietojama ar peles labā klikšķa palīdzību.

Komentāri (6)

Andis Siliņš 2012. gada 7. oktobris, 11:14:37

Ēka gāja bojā ugunsgrēkā.

Jānis Zeps 2012. gada 7. oktobris, 13:11:46

Ēkā ir bijuši ugunsgrēki tās pēdējos pastāvēšanas gados, kad tā bija daļēji pamesta un tur dzīvoja sociāli nelabvēlīgas ģimenes, taču nojaukta tā tika, būvējot Daugavas dambi.

Andis Siliņš 2012. gada 8. oktobris, 00:30:53

Dambis atrodas otrpus Pļaviņu ielai - Daugavas pusē, kur apbūves nekad nav bijis, tādēļ ēkas nojaukšanai nav tieša sakara ar dambja izbūvi.

Ginta Zalcmane 2012. gada 9. oktobris, 10:40:03

Paldies par komentāriem.

Jānis Zeps 2012. gada 9. oktobris, 17:40:07

Informācija no Jēkabpils Galvenās bibliotēkas, balstoties uz avotu- rakstu "Bēdīgais "Belevijas" liktenis" laikrakstā "Brīvā Daugava" 2006.g.13.maijā. 2006.gada 30.aprīlī bija ugunsgrēks, kurā izdega tikai dzīvoklis, bet māja pastāvēja. 2011.gadā bija Jēkabpils pilsētas svētki, veltīti Daugavas aizsargdambim, tad šīs ēkas vairs nebija. Citā avotā bija minēts 2010. gads, būvējot aizsargdambi. Nākas secināt, ka māju nojauca kā anotācijā minēju 2010. gadā, tikai pareizāk būtu rakstīt, labiekārtojot Daugavas aizsargdsambi un tam pieguļošās teritorijas.

Jānis Zeps 2012. gada 12. oktobris, 17:39:16

Autors: Voldemārs Šnornieks Izdevējs: Jēkabpils : Voldemārs Šnornieks

Jums jāpieslēdzas, lai pievienotu komentāru.